Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Verhuizing Clusiustuin gestart


· Reconstructie 400 jaar oude academische tuin

In 2009, op 4 april, herdenken we de 400e sterfdag van de grondlegger van de Hortus botanicus, Carolus Clusius. Begin deze week is de reconstructie van 'zijn' tuin uit 1594 gestart. De tuin zal op zijn oorspronkelijke plek in de voortuin, direct achter het Academiegebouw, geplaatst worden.

Architecten, bouwvakkers, hoveniers en wetenschappers zijn met dit bijzondere project bezig. En dat alles om een waarheidsgetrouwe weergave te kunnen geven van een 400 jaar oude academische tuin. De tuin - nu nog gelegen aan de 5e Binnenvestgracht - zal naar verwachting rond Pasen voor publiek toegankelijk zijn.

Geen kleine klus

Een tuin uit 1594 verhuizen en reconstrueren is geen eenvoudig project. Botanische kennis, inzicht in de geschiedenis, tuinarchitectuur en tuinbeheer komen samen. Enkele feiten en cijfers:


- De tuin was 39.9 meter lang en 30.9 meter breed, en wordt nu op iets kleinere schaal aangelegd. Hij is verdeeld in vier vierkanten of quadrae, die weer zijn verdeeld in (totaal) 60 bedden of areolae. Elk bed heeft genummerde vakken, en elke plant heeft zijn eigen vak. De Clusiustuin biedt plaats aan 1585 planten in totaal: het exacte aantal namen dat op de originele lijst van Clusius en Cluyt vermeld stond. Dit zijn Europees-gematigde, mediterrane en subtropische planten.


- De Taxus die onlangs al werd verplaatst is ongeveer 150 jaar oud en weeg 13 ton. Er was een telekraan van 36 ton zwaar voor nodig om hem 50 meter verderop te verplaatsen. Drie tuinmannen hebben er gezamenlijk één week aan gewerkt om hem uit te graven.


- Vanwege de nieuwe bodembedekking moest er 120m3 zand en grind afgegraven worden.


- De planten krijgen straks nieuwe grond. 150m3 oude grond wordt vervangen door verse grond.


- De Clusiustuin zal worden omrand door meer dan een kilometer staal.


- Er is een nieuw afgietsel van het borstbeeld van Clusius gemaakt.

Clusius (1526 - 1609) en zijn tuin
Carolus Clusius werd geboren in het Noordfranse stadje Arras op 19 februari 1526 als Charles de l'Écluse. Als eerste prefect van de Leidse Hortus botanicus heeft hij hier, met zijn assistent Theodorus Clutius, in 1594 de eerste academische tuin aangelegd. Bijzonder aan deze tuin is dat het een openbare tuin was, dat betekent dat hij bestemd voor studenten, hoogleraren én 'gewoon' publiek. Ongebruikelijk in die tijd. In 1933 kreeg de tuin zijn plek iets verderop in de Hortus, aan de 5e Binnenvestgracht. Op 4 april 2009 is het vierhonderd jaar geleden dat Clusius in Leiden overleed. Als eerbetoon aan Clusius wordt de tuin dit jaar in zijn oude vorm gereconstrueerd op de plek waar die oorspronkelijk lag: in de voortuin van de Hortus botanicus.

Foto borstbeeld Clusius: Jan Scheerder

Hortus botanicus

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Kosten*

Entree
5 euro

Entree 65+
3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
2,50 euro

Museumkaart
Gratis


* Vanaf 1 april wijzigen de toegangsprijzen. Kijk op www.hortusleiden.nl

Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Voor meer informatie over de Clusiustuin of voor beeldmateriaal op hoge resolutie kunt u contact opnemen met Patricia Vandecasteele via 071 527 5144 of vdcasteele@hortus.leidenuniv.nl

Leiden, 3 maart 2009