Gemeente Beek


De Reünisten Matrozenkapel

Op zaterdag 4 april a.s. komt een uniek orkest naar Beek om een concert te verzorgen: de Reünisten Matrozenkapel van de Koninklijke Marine.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werden drie Matrozenkapellen opgericht door de Koninklijke Marine met als doel een aantal taken van de Marinierskapel der Koninklijke Marine te kunnen overnemen ofwel te ondersteunen. Deze Matrozenkapellen werden samengesteld uit de Koninklijke Marine dienende muzikanten en stonden onder leiding van een beroepsmuzikant van de Marinierskapel. De dienstplichtige muzikanten (zeemiliciens) konden alleen deel uitmaken van de Matrozenkapel gedurende hun eerste militaire vorming en vakopleiding dan wel hun "walplaatsing", terwijl de repetities in hun eigen vrije tijd plaatsvonden.

In 2001 kwamen oud-leden van de Matrozenkapel van het Marine Opleidingskamp Hilversum voor een reünie bij elkaar. Deze Matrozenkapel werd opgeheven in 1976 na een bestaan van 28 jaar. Om de reünie muzikaal op te luisteren, vormden een aantal actieve muzikanten een gelegenheidskapel. En met succes!

Besloten werd dan ook om deze kapel aan te vullen met oud-muzikanten van de twee andere Matrozenkapellen en zo is de Reünisten Matrozenkapel in 2002 tot stand gekomen. De leden van de kapel komen praktisch uit alle delen van ons land om elke twee weken te repeteren in Giessenburg ( onder de rook van Gorinchem ). Daarnaast worden regelmatig concerten gegeven zowel in de burger als in de Marine sfeer.

De leden zijn gekleed in het onderofficiersuniform oudste categorie met de originele uitmonsteringen van hun toenmalige rang en dienstvak en onderscheidingstekens.

De muzikale leiding is in handen van Adjudant Muzikant b.d. der Marinierskapel Edwin Musquetier.

Het concert vindt plaats in Cultuurcentrum Asta en begint om 20.15 uur. De entree bedraagt EUR 5,--.