Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

De Hortus gratis open tijdens Museumweekend op 4 en 5 april 2009


· Laat je verleiden door de Hortus

In het Museumweekend op zaterdag 4 en zondag 5 april opent de Hortus botanicus gratis zijn deuren. Het thema van dit jaar is Laat je verleiden. En die uitdaging gaat de Hortus graag aan! Met het mooie lenteweer in aantocht is een bezoek aan de Hortus een uitstekend idee. Bezoekers kunnen niet alleen genieten van het prille voorjaar, men kan ook al een glimp opvangen van de Clusiustuin in aanbouw en de nieuwste Kroonjuwelenwandeling lopen. Op beide dagen zijn er tevens speciale lezingen over voorjaarsbloeiende bollen en Carolus Clusius, de grondlegger van de Hortus.

De activiteiten

Op 4 april is het precies 400 jaar geleden dat de grondlegger van de Hortus, Carolus Clusius, stierf. In het Museumweekend staan we stil bij deze wereldberoemde botanicus. Tijdens de lezing Clusius, zijn leven en werk vertelt dr. Gerda van Uffelen uitgebreid over de vele reizen die Clusius heeft gemaakt, de boeken die hij heeft geschreven, de talen die hij sprak en wat hij heeft betekend voor de botanie in Leiden, Nederland en Europa. Natuurlijk is er ook aandacht voor de Clusiustuin die momenteel in de voortuin van de Hortus wordt geplaatst. De lezing wordt zowel op zaterdag als op zondag gehouden en begint om 12.00 uur in de Oranjerie.

De Hortus botanicus is in een prille lentesfeer. De eerste voorjaarsbloeiende bollen zoals scilla, blauwe druifjes, tulpen, hyacinten en narcissen laten zich zien. Omdat de temperatuur in hoog tempo stijgt, zullen er veel lentebloemen te zien zijn in de tuin. Carla Teune, oud-hortulana van de Hortus, vertelt alles over voorjaarsbollen, de geschiedenis en de verzorging om 15.00 uur in de Oranjerie (zowel op zaterdag als op zondag).

De Kroonjuwelenwandeling is het nieuwste product van de Hortus. Deze wandeling voert u langs de pareltjes van de tuin. Maak kennis met onder andere de Victoria amazonica, de eeuwenoude Ginkgo biloba en de Japanse tuin.

Ten slotte bent u van harte welkom in de Museumwinkel waar het voorjaarsopruiming is. Boeken, tuinaccessoires, hebbedingetjes, cadeautjes. Veel voor weinig!

Foto beelden Clusius: Jan Scheerder

Hortus botanicus

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Kosten

Entree
6 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
3 euro

Museumkaart
Gratis

Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Voor meer informatie over het Museumweekend of voor beeldmateriaal op hoge resolutie kunt u contact opnemen met Patricia Vandecasteele via 071 527 5144 of vdcasteele@hortus.leidenuniv.nl

Leiden, 30 maart 2009