Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Wethouder Van Deursen (ver)deelt zorgen

Barendrecht (dinsdag 31 maart 2009) - Op zaterdag 4 april gaat wethouder Coby van Deursen (maat- schappelijke ondersteuning) de straat op om vrijwilligers te werven voor de mantelzorgers in Baren- drecht. Het Steunpunt Mantelzorg Barendrecht heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mantel- zorgers een vrijwilliger kunnen gebruiken om af en toe de zorg van hen over te nemen. De wethouder is tussen elf en twaalf uur te vinden in winkelcentrum Carnisse Veste en op het Middeldijkerplein.

Op dit moment zijn er 11 mantelzorgers die de zorg soms over willen dragen aan anderen. Deze vrijwilligers worden `respijtzorgvrijwilligers' genoemd. In vier situaties gaat het om een ouder die zorgt voor zijn of haar kind. Zo zoekt een echtpaar bijvoorbeeld voor hun nog jonge dochter een vrijwilliger met een achtergrond als kinderverpleegkundige. Er wordt ook gezocht naar een vrijwilliger die af en toe eens met een zoon of dochter wil sporten of gewoon leuke dingen wil doen. In andere situaties gaat het om een kind of partner die voor va- der, moeder of echtgenoot zorgt. De zorgvragers zijn al op leeftijd en zijn geholpen met een vrijwilliger die wil oppassen en voor wat gezelligheid wil zorgen. Voor één mevrouw wordt specifiek een vrijwilliger met een pro- testants-christelijke achtergrond gezocht voor een onderhoudend gesprek.

Heb je even voor mij?
Coby van Deursen is deze zaterdagochtend herkenbaar aan de `koffer met zorgen' die zij bij zich heeft. Daar- mee start ze om 11.00 uur voor het gebouw Waterpoort, waarna ze vervolgens over het Middeldijkerplein en door het winkelcentrum wandelt. Ze hoopt dat er inwoners van Barendrecht zijn die wat tijd over hebben en willen helpen. Deze actie is onderdeel van de campagne `Heb je even voor mij?, waarvoor de welzijnsorgani- saties en steunpunten in Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard samenwerken. De wervingscampagne start op 4 april en loopt door tot half juni. De campagne in Barendrecht is een initiatief van het Steunpunt Man- telzorg Barendrecht in samenwerking met Servicepunt Vrijwilligerswerk Alle-r-Hande in opdracht van de ge- meente Barendrecht.

Dankbaar werk
"Het is algemeen bekend dat respijtzorgvrijwilligers veel plezier hebben in hun vrijwilligerswerk. Het is dank- baar en flexibel vrijwilligerswerk. Natuurlijk is iedereen van harte welkom als vrijwilliger. Wij zoeken vooral vrijwilligers die wat tijd over hebben en het leuk vinden om actief bezig te zijn of in zijn voor een gezellig praatje of een spelletje. Van de vrijwilligers wordt wel verwacht dat zij verantwoordelijkheidsgevoel hebben. De mantelzorger moet het vertrouwen hebben om de zorg voor zijn dierbare aan de vrijwilliger over te geven", aldus wethouder Van Deursen.

Ook geïnteresseerd?
Bent u geïnteresseerd om vrijwilliger te worden, maar niet in de gelegenheid om op 4 april de wethouder te ontmoeten? In april volgen op marktdagen nog twee lokale acties (Barendrecht-Centrum én Barendrecht- Carnisselande) waarbij u haar kan treffen. U wordt daarvan via www.barendrecht.nl en de gemeentekrant Blik op Barendrecht op de hoogte gehouden. Ook kunt u een kijkje nemen op de website www.evenvoormij.nl.


Noot voor redacties