Ingezonden persbericht


Premieverschil tussen autoverzekeraars gestegen

Automobilist betaalt voor duurste autoverzekering drie keer zoveel als voor goedkoopste

De afgelopen jaren konden Nederlandse autobezitters massaal profiteren van de premieoorlog in verzekeringsland. Aan deze prijzenslag lijkt nu - mede dankzij de kredietcrisis - definitief een einde gekomen. Desondanks kunnen mensen nog genoeg besparen op hun autopremie. Bij gelijke dekking is de duurste autoverzekering namelijk drie keer zo hoog als de goedkoopste autoverzekering. In maart 2001 was dit nog twee maal zoveel. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl.*

Enorm premieverschil
Verzekeringssite.nl onderzocht op basis van uiteenlopende profielen het premieverschil tussen autoverzekeraars. Daarbij werd gelet op dekking, leeftijd, regio, automerk en het aantal schadevrije jaren. Minimaal kost de duurste autoverzekering 2,1 keer meer dan de goedkoopste autopolis. Maximaal is dat 4,2 maal zoveel. Zo is het mogelijk, dat iemand voor een Volledig Casco bij Allsecur 71 euro per maand betaalt en voor dezelfde dekking bij de Noordhollandsche 296 euro. Dat is een verschil van 225 euro per maand. Door te vergelijken, bespaart een autobezitter in dit geval heel eenvoudig 2700 euro per jaar. Autoverzekeringen vergelijken** levert dus direct voordeel.

A. Grootste vergrotingsfactor per dekking

Profiel
Goedkoopste en duurste keuze (maandpremie)
Vergrotings-factor
Premieverschil
per jaar
WA

- Leeftijd: 23 jaar

- Uit: Veenendaal

- Auto: Seat (1994)

- 0 schadevrije jaren

- London Pro: 21 euro

- Avero Xcellent: 117 euro
5,6
1152 euro
Beperkt casco

- Leeftijd: 50 jaar

- Uit: Geleen

- Auto: Mercedes (2001)

- 20 schadevrije jaren

- Fortis ASR Budgio: 17 euro

- Delta Lloyd: 64 euro
3,8
564 euro
Volledig casco

- Leeftijd: 37 jaar

- Uit: Utrecht

- Auto: Ford (2005)

- 0 schadevrije jaren

- Allsecur: 71 euro

- Noordhollandsche: 296 euro
4,2
2700 euro

B. Kleinste vergrotingsfactor per dekking

Profiel
Goedkoopste en duurste keuze (maandpremie)
Vergrotings-factor
Premieverschil
per jaar
WA

- Leeftijd: 23 jaar

- Uit: Arnhem

- Auto: Mercedes (1999)

- 0 schadevrije jaren

- Allsecur: 45 euro

- Klaverblad Royaal: 99 euro
2,2
648 euro
Beperkt casco

- Leeftijd: 49 jaar

- Uit: Leeuwarden

- Auto: Ford (2002)

- 18 schadevrije jaren

- Univé: 12 euro

- Avero Xcellent: 26 euro
2,2
168 euro
Volledig casco

- Leeftijd: 42 jaar

- Uit: Echt

- Auto: Peugeot (2005)

- 21 schadevrije jaren

- De Nationale Autoverzekering: 23 euro

- Neerlandia: 58 euro
2,5
420 euro

Oorzaak premieverschil
Het premieverschil is opgelopen, doordat verzekeraars de premies van bestaande producten slechts in beperkte mate verlaagden. Tegelijkertijd probeerden zij met de introductie van nieuwe, goedkopere labels (zoals Allsecur van Allianz en het onlangs gelanceerde InShared door Achmea) prijsbewuste klanten binnen te halen. In de concurrentieslag om dit marktaandeel gingen de premies van nieuwe labels de laatste jaren voortdurend omlaag. Maar zolang er nog voldoende mensen bereid zijn om te betalen voor de duurdere labels en zij dus niet overstappen, voelen verzekeraars zich niet geroepen om de hoge premies sterk te verlagen.

Prijs-kwaliteitverhouding
Eerder onderzoek*** van Verzekeringssite.nl toonde al aan dat er geen verband bestaat tussen de kwaliteit van een autoverzekering en de hoogte van de premie. Wie veel premie betaalt, is vaak niet beter verzekerd dan iemand die een goedkope polis heeft. Sterker nog Verzekeringssite.nl vond zelfs een negatieve correlatie: dure autoverzekeringen hebben een minder goede dekking.


* http://www.verzekeringssite.nl/
** http://www.verzekeringssite.nl/autoverzekering/vergelijken *** http://www.verzekeringssite.nl/info/persberichten_item.cfm/ID/754/Premie_zegt_niets_over_kwaliteit_autoverzekering

----------