Succesvolle lancering van de door Thales Alenia Space gebouwde Eutelsat-satelliet W2A

04/04/2009 11:19

Thales Alenia Space ETCA

Europese primeur in mobiele satellietdienstverlening

De W2A-satelliet van Eutelsat werd door International Launch Services (ILS) met succes in de ruimte gebracht, van op de ruimtebasis van Baïkonoer in Kazachstan. Thales Alenia Space was de hoofdaannemer van het ruimtetuig dat actief zal zijn van op een orbitale positie 10 graden oost.

De Belgische dochteronderneming van Thales Alenia Space, Thales Alenia Space ETCA, heeft een uitrustingsonderdeel voor de energievoorziening ontworpen, naast equipment voor de bediening van de motoren en elektronische circuits voor W2A.

De W2A is gebaseerd op het krachtige Spacebus 4000 C4-platform van Thales Alenia Space en had een lanceermassa van 5,9 ton. Hij biedt Eutelsat 46 Ku-band transponders, verbonden met twee bundels, de ene over Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de tweede over zuidelijk Afrika en de eilanden in de Indische Oceaan. Hij biedt Eutelsat voorts een payload van 10 C-band transponders die dekking bieden over Afrika en zich uitstrekken, in oostelijke richting tot Centraal-Azië en India en richting west tot Latijns-Amerika. De derde payload in de S-band zal beheerd worden door Solaris Mobile, een joint venture van Eutelsat en SES Astra. Het elektrische vermogen zal 15,4 kW einde levensduur bedragen, bij een levensduur van ten minste 15 jaar.

Dankzij de payload in de S-band, zal de W2A-satelliet voor het eerst in Europa ook mobiele satellietdiensten aanbieden, waaronder mobiele tv en digitale radio, rechtstreeks op je mobiele toestel. Dat wordt mogelijk gemaakt door de hoogst innovatieve payload in de S-band. Die is uitgerust met een antenne van 12 meter en opereert op 2.2 GHz, de frequentieband onmiddellijk naast de UMTS-frequenties van de 3G-netwerken.

"Als jarenlange partner van de Europese operator Eutelsat, zijn we bijzonder trots op onze bijdrage tot de uitbreiding en de diversificatie van hun dienstverleningsaanbod", zei Reynald Seznec, Voorzitter en CEO van Thales Alenia Space. "Door deze innovatieve satelliet, een technologische pionier, zeg maar, stellen we Eutelsat en Solaris Mobile in staat om als eerste ondernemingen in Europa mobiele satellietdiensten (Mobile Satellite Services) aan te bieden. Dit succes illustreert onze voortdurende focus op innovatie, in het bijzonder op het vlak van flexibele payloads, en onze strategie van nauwe samenwerking met onze klanten, waarmee we de opkomst van boeiende nieuwe toepassingen ondersteunen".

W2A is al de 16de satelliet die Thales Alenia Space bouwt voor Eutelsat. Drie andere satellieten moet Eutelsat nog van Thales Alenia Space geleverd krijgen: de W7 en W3B die respectievelijk volgende zomer en halfweg 2010 gelanceerd worden en de W3C, waarvoor het contract vorige maand werd ondertekend.

Over Thales Alenia Space

Thales Alenia Space, de Europese leider in satellietsystemen en een hoofdrolspeler in de orbitale infrastructuur, is een joint venture van Thales (67 %) en Finmeccanica (33 %). Thales Alenia Space en Telespazio vormen de twee "Space Alliance"-groepen. Thales Alenia Space is wereldwijd de referentie als het gaat over oplossingen voor ruimtegebaseerde telecommunicatie, radar- en optische aardobservatie, defensie en veiligheid, navigatie en wetenschap. Thales Alenia Space telt alles samen 7.200 werknemers en 11 industriële vestigingen, met ontwerp- en productieactiviteiten in Frankrijk, Italië, Spanje en België.

Thales Alenia Space in België

Thales Alenia Space ETCA is in België de grootste constructeur van elektronica voor de ruimtevaart. In Europa is Thales Alenia Space ETCA de leider in de elektrische voedingen voor satellieten en voor de besturingseenheden van de Ariana 5-draagrakketten. Zijn uitrusting vliegt momenteel mee in bijna 150 satellieten en in alle Ariane 5-draagraketten voor satellieten. Het is ook actief in de telecommunicatie en de veiligheid. In de vestiging van Mont-sur-Marchienne werken meer dan 650 mensen. Thales Alenia Space Antwerp (Hoboken) is actief in de satelliettelecommunicatie. Ze telt ongeveer 50 medewerkers.

www.thalesaleniaspace.com

Thales Alenia Space Perscontact in België:

Laurence Jados

Tel: 071 44 26 29 - 0495 912 395

laurence.jados@thalesaleniaspace.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel