Ministerie van Defensie

Franse rentree op tweede dag NAVO-top

4 april 2009, 11.45 uur

Regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de 28 NAVO-landen gaan vandaag verder met hun beraad in het Duitse Kehl en het Franse Straatsburg.

Vanmorgen ontvingen minister-president Jan Peter Balkenende, de Amerikaanse president Barack Obama en de andere staatshoofden de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens een brugceremonie. Hiermee symboliseerden ze de terugkeer van Frankrijk in de militaire structuur van de NAVO.

Frankrijk terug bij NAVO Defensieminister Eimert van Middelkoop zei gisteren verheugd te zijn met de Franse rentree. "In de praktijk in Uruzgan hebben we al een uitstekende partner aan Frankrijk. De terugkeer van Frankrijk in de militaire structuur is dus goed. Het is goed voor Frankrijk, goed voor de NAVO en goed voor Europa", aldus Van Middelkoop. Tijdens de `brugscene' werd, in aanwezigheid van Nederlandse veteranen, stilgestaan bij al diegenen die hun leven gaven tijdens operaties van de NAVO.

Naast premier Balkenende en minister Van Middelkamp nemen vanuit Nederland minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en generaal Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, deel aan de top.