Gemeente Brummen


Wedstrijd Landschapsbeheer Gelderland over 'groene omgeving'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-04-2009)

Landschapsbeheer Gelderland nodigt bewoners en lokale partijen uit de Veluwe-gemeenten uit om met ideëen te komen om de kwaliteiten van het Nationaal landschap Veluwe te versterken. Vaak worden landschappelijk plannen gemaakt door diverse professionele organisaties. Maar met dit unieke project is het juist de bedoeling dat mensen zélf aan de slag gaan met het landschap bij hen in de buurt.

Het project Levend Landschap Veluwe werkt als volgt: bewoners, lokale partijen of andere initiatiefnemers kunnen ideeën over hun gebied in de vorm van een kort voorstel op papier zetten en opsturen naar Landschapsbeheer Gelderland. Uit alle inzendingen worden vervolgens zes voorstellen uit zes verschillende gebieden gekozen. In de geselecteerde gebieden wordt in samenwerking met de buurtbewoners het voorstel verwerkt tot een landschapsversterkingsplan. Dit is een plan, gericht op de uitwerking van ideeën tot uitvoerbare projecten, met draagvlak van iedereen. Vervolgens vindt de uitvoering plaats en kunt u genieten van uw landschap!

Indienen voorstel
Om mee te doen dient u uw ideeën te verwoorden in een voorstel. Waaraan het voorstel moet voldoen kunt u nalezen op de website www.landschapsbeheergelderland.nl. Ook vindt u hier het deelnameformulier, dat uiterlijk 8 mei 2009 bij de organisatie binnen moet zijn. De ideeën kunnen betrekking hebben op de allerlei onderwerpen. Denk bij voorbeeld aan wandel-, fiets- en ruiterpaden, allerlei cultuurhistorische elementen, flora en fauna, tentoonstellingen of lesprogramma over het landschap van de streek), versterking van de plaatselijke identiteit of recreatie en toerisme.

Nationaal Landschap Veluwe
De Veluwe is één van de twintig nationale landschappen die Nederland rijk is. Het Nationaal Landschap Veluwe wordt in het noorden begrensd door de randmeren en in het zuiden door de Rijn. De IJssel vormt de oostgrens terwijl de westkant van het Nationaal Landschap Veluwe over gaat in de Gelderse Vallei. Dit gebied is benoemd tot Nationaal Landschap omdat het internationaal zeldzame en nationaal kenmerkende landschapskwaliteiten bevat en veel te bieden heeft op het gebied van recreatie, natuur en cultuurhistorie.