De Doelen Concertgebouw

Trance Festival - Oosterse en minimalistische patronen Steve Reich / foto: Wonge Bergmann
ZA 4 APR '09 | JURRIAANSE ZAAL | 19.00

TRANCE FESTIVAL - OOSTERSE EN MINIMALISTISCHE PATRONEN

QAWALI-MUZIEK (PAKISTAN) EN MINIMALISME VAN REICH EN RILEY

prijs
normale prijs
EUR 21
met reductie
Rpas/65 plus EUR 19
met reductie
cjp 15
jongeren t/m 16 jaar
EUR 7
bestel nu!
Qawali-muziek (Pakistan) en minimalisme van Reich en Riley door Orkest De Volharding

-
20.15-21.15 uur - Foyer Jurriaanse Zaal: Shanbehzadeh Ensemble (Iran) 20.45-22.15 uur - Jurriaanse Zaal: Orkest De Volharding o.l.v. Jussi Jaatinen *
22.15-23.15 uur - Foyer Jurriaanse Zaal: Quawal Najmuddin Saifuddin & Brothers (Pakistan) - Qawali
23.15-24.15 uur - Jurriaanse Zaal: Tavazu (Turkije) - Derwisj 24.00-01.00 uur - Foyer Jurriaanse Zaal: dj
Diverse films in de Van Cappellen Zaal
programma:

* Riley In C

* Reich City Life (bew. Fiumara)

-
Om 19.00 uur inleiding door Wieland Eggermont -
Op de tweede avond van het Trance Festival klinkt trancemuziek uit het Midden-Oosten en Azië en de minimalistische klankwereld, wederom omlijst met films en lezingen. Zij ontmoeten elkaar in improvisatie en cyclische elementen. Naast de werken van Reich en Riley, uitgevoerd door De Volharding, klinkt een hoogtepunt uit de qawali, de op mystieke verzen gebaseerde devotionele muziek uit Pakistan, waarin een voorzanger wordt begeleid door achtergrondzang, percussie en harmonium. De zoons van Qawal Bahauddin, de in 2006 overleden meester in het qawali-genre, zetten de rijke familietraditie voort onder leiding van Najmuddin Saifuddin. Het programma wordt aangevuld met live muziek met oosterse achtergronden en djs die zich laten inspireren door de gespeelde muziek.

De Volharding speelt muziek van Reich en Riley, van wie de roots liggen bij verschillende culturele tradities. Reich, wiens City Life (1995) wordt uitgevoerd, studeerde drums in Ghana en gamelan in Bali. Riley van wie In C klinkt, wel de bron van het minimalisme genoemd stond sterk onder invloed van de Indiase klassieke zanggoeroe Pandit Pran Naht.

Bekijk hier een videofragment waarin Steve Reich zijn compositie City Life toelicht. Het fragment is afkomstig uit de door in opdracht van de Doelen gemaakte documentaire over Steve Reich van TV Moois.
-
Koffie en thee inclusief.

-
Jongerentarief geldig.


---