Gemeente Zandvoort

http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/pages/9E0DFE65DF1376CAC125756F0058BE89?

Museumweekend Zandvoort: 'Ik teken ervoor, maar teken jij er ook voor?'

(05-03-2009)

Op 4 en 5 april, tijdens het nationale museumweekend, kunnen jong en oud in het Zandvoorts Museum, de gratis workshop cartoontekenen bijwonen. Cartoonisten Hajo de Reijger en Bas Köhler geven tips.

Publicatie
Aspirant-cartoonisten kunnen hun vaardigheden aanscherpen en meteen laten zien wat ze ervan bakken. En misschien wordt hun proeve van bekwaamheid wel beloond met een publicatie in de Zandvoortse Courant.

Wedstrijd
Aan de workshops is namelijk een wedstrijd verbonden. Zowel deelnemers, als mensen die niet aan de workshop hebben deelgenomen, kunnen vóór donderdag 9 april 2009 hun cartoons inleveren bij het Zandvoorts Museum. Alle cartoons zullen vervolgens door een vakkundige jury worden beoordeeld op actualiteit, humor en originaliteit. De beste cartoons, zowel van de jeugd onder 18 jaar als van volwassen worden gepubliceerd in de Zandvoortse Courant.

Voor jeugd en volwassenen
De workshop voor jeugd t/m 18 jaar is op 4 april om 13.30 uur. De workshop voor volwassenen is op 5 april om 13.30 uur. Aanmelden kan per e-mail: museum@zandvoort.nl of telefonisch: 023-5740280.

Tentoonstelling
De workshop is onderdeel van de tentoonstelling 'Ik teken ervoor', die tot en met 19 april te bezichtigen is in het Zandvoorts Museum. Op 27 februari is deze tentoonstelling feestelijk geopend door Gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Wat doet een cartoonist?
Een cartoonist verbeeldt in een enkele tekening zijn mening over een of meerdere actuele zaken die zich afspelen in onze samenleving. We worden er dagelijks mee geconfronteerd in dagbladen, scheurkalenders of op tv. Denk aan cartoonisten, zoals Peter van Straaten, Joep Bertram of Fokke en Sukke. Wie kent ze niet? De cartoon is een eeuwenoud genre. Meer over de cartoon in algemene zin - klik hier. Cartoons kunnen soms heel anders begrepen worden dan bedoeld - klik hier. Of leiden tot pittige discussies - Klik hier.

Hajo!
Hajo de Reijger (Amsterdam,1975) studeerde aan de Rietveld Academie. Geïnspireerd door Guus Flater koos hij de richting Industrial Design, maar kwam er al snel achter dat zijn hart meer bij het tekenen van cartoons tekenen lag, dan bij producten ontwerpen. Zijn illustraties en cartoons worden gepubliceerd in verschillende week- en dagbladen in binnen- en buitenland, zoals bijvoorbeeld in de VARA Gids, De Pers, NRC next, Internationale Herald Tribune en The New York Times. Klik hier voor een eerste kennismaking met Hajo.

Verder had hij een vaste plek bij de cultuurkatern van het Algemeen Dagblad en was hij de vaste politiek tekenaar van het -inmiddels alweer opgeheven- gratis dagblad DAG. Ook tekent Hajo regelmatig voor de website www.3voor12.nl, de populaire popmuzieksite van de VPRO. In Hajo's voorstellingen strijden de metafoor, de grap en het esthetische om de eerste plaats. Altijd in een klare lijn.

Bas Köhler
Bas Köhler (Amsterdam, 1973) vertelt graag verhalen met zijn cartoons, strips en illustraties. Afgestudeerd als planoloog aan de Universiteit van Amsterdam vertrok hij naar Barcelona om verder te studeren aan de Escola Joso, school voor strip en illustratie. Na zijn terugkeer in Amsterdam werkt hij voor uiteenlopende opdrachtgevers; van publieksmedia en reclamebureaus tot overheden en bedrijven. Klik hier voor een eerste kennismaking met Köhler.

Voor meer informatie en openingstijden van het Zandvoorts Museum: www.zandvoortsmuseum.nl