Museumvereniging

PERSBERICHT

Gratis toegang tijdens Museumweekend op 4 en 5 april Tien verleidingen in Natuurmuseum Brabant

Laat je verleiden door een museumstuk tijdens het Nationaal Museumweekend op 4 en 5 april. Natuurmuseum Brabant legt voor elke grote en kleine bezoeker een speciale zinnenprikkelende speurtocht klaar. Deze tocht voert langs tien museumstukken die door hun kleur, zang, geur, gevoel, vorm of smaak een beroep doen op uw standvastigheid.
Kom kijken hoe vogels met hun verenpracht verleiden in Wat heet mooi!, luister naar de aanpak van een kikker met zijn lokroep of kijk naar de schittering van bijzondere mineralen. Oscar Wilde zei het al: "De enige manier om van een verleiding af te komen, is eraan toe te geven." Wie houdt u tegen? Wij niet. Integendeel. We zetten de deuren open van 11.00 tot 17.00 uur, de toegang is beide dagen gratis.

Wat wij als mensen bewerkstelligen met kleding, make-up, parfum, dansles of digitale opname-apparatuur doet de natuur op geheel eigen wijze. Dieren gooien hun prachtige vacht of verenpak, uitzonderlijke zangkwaliteiten of intelligentie in de strijd om hun doel te bereiken. Bloemen verleiden insecten met geur en nectar. En de mens? Wat verleidt hem bijvoorbeeld om op vakantie te gaan? Waarom wil iedereen baby's knuffelen en werd ijsbeertje Knut en masse als nationale knuffelbeer geadopteerd?

Wat ruik ik?
Niet zelden speelt geur (al dan niet uit een fles) een belangrijke rol bij verleiden. Veel mensen hebben associaties met specifieke geuren: een bepaald was- of schoonmaakmiddel dat vroeger thuis werd gebruikt, de gymzaal op de lagere school... Geur is ook belangrijk voor onze waarneming. Onze neus heeft niet voor niets een prominente plek: we ruiken iets soms eerder dan we het zien of voelen. Net als dieren reageren mensen vaak instinctief wanneer ze bepaalde geuren ruiken- bijvoorbeeld bij brand. In het museumtheater kan de bezoeker volop snuffelen aan allerlei geurbusjes en de nodige informatie verzamelen.

Ter afsluiting zetten we in het museumcafé --naast de geur van verse koffie- een laatste troef in: chocola. Dat smaakt na zo'n enerverende tocht!

Informatie
Natuurmuseum Brabant is tijdens het museumweekend gratis toegankelijk en is op beide dagen geopend van 11.00-17.00 uur. Voor meer informatie: www.natuurmuseumbrabant.nl of bel 013-53 53 935.