Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Museumweekend
4 & 5 april 2009
Bijzondere rondleidingen in het Bijbels Museum

Het museumweekend valt aan het einde van de Veertigdagentijd. Passend bij deze periode is in het Bijbels Museum de tentoonstelling Quadragesima & Resurrectio te zien. Op zaterdag 4 april geeft beeldend kunstenares Erzsébet Baerveldt een persoonlijke toelichting op haar werken in deze tentoonstelling. Daarnaast is er op zondag 5 april een rondleiding langs alle topstukken uit de vaste collectie van het museum. Op beide dagen starten de rondleidingen om 12.00 en om 15.00 uur en zijn gratis bij te wonen.

Instaprondleiding Quadragesima & Resurrectio

- zaterdag 4 april 12.00 en 15.00 uur, deelname gratis - Tijdens de Veertigdagentijd staat in het Bijbels Museum het werk van Erzsébet Baerveldt (Nijmegen, 1968) centraal. De kunstenares verdiept zich in de manier waarop binnen religie met het leven en de dood wordt omgegaan. In deze tentoonstelling laat zij een selectie van beelden, tekeningen, foto's en video zien waarin zij haar persoonlijke religieuze ontwikkeling verbindt met deze periode van bezinning en de opstanding van Christus. Op zaterdag 4 april zal Baerveldt tijdens de instaprondleidingen ingaan op haar inspiratie voor de totstandkoming van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn.

Instaprondleiding Topstukken van het Bijbels Museum
- zondag 5 april 12.00 en 15.00 uur, deelname gratis - In 1718 werd in de ontvangstzaal van het museum een reusachtige plafondschildering van Jacob de Wit aangebracht met goden en helden uit de klassieke mythologie. Leendert Schouten, de grondlegger van het museum, bouwde van 1842 tot 1865 aan zijn levenswerk: een model van de Tabernakel. Een bijzondere maquette van de Tempelberg in Jeruzalem uit 1879 laat zien hoe de drie geloofstradities: het jodendom, christendom en islam, verbonden zijn met deze heilige plaats. Deze en meer bijzondere objecten komen tijdens het museumweekend aan bod in de rondleiding 'Topstukken van het Bijbels Museum'.

Locatie: Bijbels Museum - de Cromhouthuizen, Herengracht 366-368 te Amsterdam
Data: 4 & 5 april 2009
Aanvang: 12.00 & 15.00 uur
Kosten: deelname aan de rondleidingen is gratis, entree 50% korting Reserveren: Aanbevolen, bel 020-6242436 of mail info@bijbelsmuseum.nl