Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 maart 2009

Bruisend 28e Museumweekend in Valkenswaard

Het thema voor dit jaar is 'Verleiden'. Dus laat u eens verleiden op zaterdag 4 en zondag 5 april tussen 13.00 en 17.00 uur een bezoek te brengen aan Cultureel Centrum Carolus in de Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Op beide dagen zijn de daar gevestigde musea gratis toegankelijk. Het zijn het Nederlands Steendrukmuseum en Valkerij en Sigarenmakerijmuseum. Bovendien opent de VVV Valkenswaard in de foyer van het gebouw in het kader van Art&Design een expositie met gevarieerde kunstwerken rond het thema Valkenswaard. En op zondag houdt de stichting RADAR open dag in hun ateliers.

Nederlands Steendrukmuseum
Tijdens het 28e Nationale Museumweekend maakt de bezoeker in het Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard kennis met werkelijk "alles" over het ontstaan en verdere toepassing van de revolutionaire uitvinding van de steendruk en lithografie. Naast een doorlopende film zijn er op beide dagen drukdemonstraties met uitleg in het museumatelier. Voorts zijn er diverse aanbiedingen met hoge kortingen op litho's en boeken in dit enige museum ter wereld over steendruk en lithografie.

Valkerij en Sigaremakerijmuseum
Tijdens het museumweekend kan de bezoeker de complete geschiedenis van de valkerij en vooral de grote rol van Valkenswaard als belangrijkste centrum in Europa uitgebreid komen zien en beluisteren. Tijdens beide dagen zijn er valkeniers aanwezig met levende vogels. Er bestaat de mogelijkheid, tegen kleine vergoeding, een foto te laten maken van uw kinderen of kleinkinderen met deze valkenier. Laat U verleiden! Ook in het Sigarenmakerijmuseum kan men kennismaken met de geschiedenis van wat ooit een belangrijke industrie was voor Valkenswaard. Er is een grote verzameling van ambachtelijke werktuigen, machines, foto's en een sigarenwinkeltje te bezichtigen. In beide musea worden de kinderen in de verleiding gebracht mee te doen aan diverse spelen. Een prijsje wordt niet vergeten!

VVV expositie over Valkenswaard
De VVV Zuidoost Brabant koos dit jaar voor het thema Art & Design. In dit kader nodigde de VVV Valkenswaard de afgelopen periode kunstenaars uit die werk maakten die op één of andere manier te maken hebben met Valkenswaard. Het leverde opmerkelijke inzendingen op die vanaf zaterdag 4 april tot en met 31 mei zijn te bewonderen in de foyer van het Carolus gebouw die vrij toegankelijk is. De expositie wordt overigens geopend door mevrouw H.G. Tindemans, wethouder cultuur van Valkenswaard. Voorts start op 4 april een aantrekkelijke Art & Design wandeling door Valkenswaard. De route hiervan is gratis af te halen bij VVV/ANWB Valkenswaard.

Stichting RADAR
Op zondag 5 april houden de op de eerste verdieping gehuisveste professionele beeldend kunstenaars van de stichting RADAR open dag in hun ateliers. Al jaren is deze stichting actief op het gebied van de hedendaagse kunst. Diverse keren is hun werk tentoongesteld in de regio. Het bezoeken van de kunstenaars in hun eigen atelier is zeker de moeite waard.

Beide dagen gratis entree
Op beide dagen zijn het Valkerij en Sigaremakerijmuseum, Nederlands Steendrukmuseum en de Art & Design expositie van 13.00 t/m 17.00 uur GRATIS toegankelijk en kan in de foyer o.a. koffie, thee en fris worden gebruikt. Cultureel Centrum Carolus is te vinden in de Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard.



Ingezonden persbericht