Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: 'discriminerende vrouwenwet Afghanistan opgeschort'

04 apr 2009 | De Afghaanse wet die grove discriminatie van vrouwen legitimeerde wordt opgeschort. Die toezegging kreeg minister Verhagen zaterdag van zijn Afghaanse collega Spanta. Nederland had hier met andere landen van de NAVO en de Europese Unie op aangedrongen.

De Afghaanse regering gaat na welke bepalingen van de wet niet in overeenstemming zijn met de Afghaanse grondwet of met internationale mensenrechtenverdragen. Deze bepalingen worden veranderd en dan opnieuw aan het Afghaanse parlement voorgelegd. Tot die tijd wordt de wet buiten werking gesteld.

'De Afghaanse regering gaat met de stofkam door de wet,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Wat vrouwen in Afghanistan nodig hebben, is vertrouwen in de autoriteiten om hen te beschermen en ondersteunen.'

De wet zou van toepassing zijn geworden op vrouwen van de shi'itische minderheid in Afganistan, die ongeveer 15 procent van de bevolking uitmaakt. De wet bepaalde onder meer dat vrouwen nooit sex mochten weigeren aan hun echtgenoot en niet zonder begeleiding buitenshuis mochten bevinden, behalve in geval van nood.

Nederland spreekt de Afghaanse regering regelmatig aan op de verbetering van de positie van vrouwen in het land. 'Ze geven keer op keer te kennen dat ze actief deel willen nemen aan de wederopbouw in hun land,' aldus Verhagen. 'Ze zijn een cruciaal voor de Afghaanse samenleving.'

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Afghanistan