Nederland investeert in landbouwonderwijs Afghanistan

Nederland gaat meewerken aan de ontwikkeling van het landbouwonderwijs in Afghanistan. Vandaag heeft minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daartoe mede namens haar collega Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking een overeenkomst getekend met de Afghaanse minister van Onderwijs Wardak en de minister van Landbouw Rahimi. Tot eind 2010 stelt Nederland 5,5 miljoen euro beschikbaar voor de startfase. Nederland is bereid ook daarna te blijven bijdragen aan de uitvoering van de plannen die in de startfase worden ontwikkeld.

De Afghaanse regering ziet de landbouw als één van de belangrijkste peilers voor de economische ontwikkeling van het land. Niet alleen om honger en armoede te bestrijden, maar ook om inkomen en status van vrouwen te verbeteren, alternatieven te bieden voor de papaverteelt en inkomsten te verwerven uit de export van agrarische producten. Ongeveer 12 procent van het Afghaanse grondgebied is geschikt als landbouwgrond, maar daarvan is nog niet de helft daadwerkelijk voor dat doel in gebruik.

Nederland heeft als nummer twee op de ranglijst van exporteurs van agrarische producten in de wereld met zijn sterk ontwikkelde systeem van landbouwonderwijs en ­voorlichting de kenniss in huis die Afghanistan nodig heeft. Nederlandse instellingen als Wageningen Universiteit en Research zullen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de samenwerking. Het is de bedoeling een nationaal landbouwonderwijsprogramma in Afghanistan op te zetten, evenals een nationaal centrum voor landbouwonderwijs in de hoofdstad Kaboel. Daarnaast zullen leerkrachten worden getraind voor regionale opleidingsinstituten, waaronder één in Uruzgan, de provincie waar Nederlandse troepen al werken aan de wederopbouw. Op verzoek van Afghanistan zal Nederland de rol van leidende donor op zich nemen en de bijdragen van andere donorlanden aan het programma coördineren.

Minister Verburg zei in Kaboel vertrouwen te hebben in het welslagen van het project. 'Al eerder hebben mijn collega Koenders en ik vastgesteld dat in de ontwikkelingssamenwerking veel meer nadruk moet liggen op de landbouw. In een land als Afghanistan is ontwikkeling van de landbouw de sleutel tot de bestrijding van honger en armoede, tot economische ontwikkeling en stabiliteit'. Ook tijdens de Afghanistantop eerder deze week in Den Haag is het belang van de landbouw voor de ontwikkeling van Afghanistan uitgesproken.

Noot voor redacties (