Eerste gerenoveerde jachthaven van Dordrecht een feit


Nieuwe steigers voor `de Koninklijke`

DORDRECHT, 20090321 -- Zaterdag 4 april om 14.00 uur verricht de burgemeester van Dordrecht de heer Bandell, de officiële openinghandeling van de Nieuwe Haven. De K.D.R. en Z.V. kan dan met trots terugkijken op een bewogen jaar. Aan de feestelijke activiteiten rond de haven op deze dag nemen ondermeer het Zeemanskoor de Kleine Jantjes deel, zal de stadsbeiaardier meespelen en trekt de Showband Jong Holland in het gebied rond. Na afloop een gezellige receptie in en om de sociëteit voor omwonenden en gasten.

De opening krijgt een speciaal tintje aangezien het carillon van de Grote Kerk, bespeeld door Boudewijn Zwart, de begeleiding is van de Kleine Jantjes. Samen met de aanwezigen in de haven zal men het clublied van de Koninklijke Dordrechtsche Roei & en Zeilvereeniging ten gehore brengen. In de volksmond hebben velen het nog over "De Roei", terwijl er al jaren in deze prachtige stadsjachthaven motorboten en zeiljachten liggen. De faciliteiten voor de roeiactiviteiten zijn gelokaliseerd op het Wantij. De vereniging heeft een ledenbestand van 700 leden, waarvan 130 havenleden.

De haven heeft met de nieuwe steigers een metamorfose ondergaan. Het betekent voor de vereniging een investering van ca. ¤ 700.000.- , waarvan een bedrag rond de ¤ 170.000.- terug te ontvangen is van de Gemeente Dordrecht en de Stichting Recreatie Toervaart Nederland. De jachthaven krijgt jaarlijks bezoek van ruim 3500 passanten, die het heerlijk vinden zo dicht bij het centrum van de stad een plaatsje te kunnen bemachtigen om te shoppen de te "passagieren".

Plannen om de haven te renoveren bestonden al sinds 2005 en in 2007 komen de onderhandelingen rond en verstrekt men opdrachten aan Inter Boat Marinas, voor bordessen, steigers en vingerpieren. De Gemeente zet ook alles in gang om de haven uit te baggeren en palen opnieuw te slaan of te vervangen.
De vereniging heeft met het upgraden van de haven een knap staaltje werk geleverd mede dankzij de inzet van vrijwilligers, die ondermeer de montage van de vuilwaterinstallatie op zich namen. Ook de techniek met betrekking tot elektra en drinkwater komt met inzet van eigen leden tot stand.





ingezonden persbericht