PvdA Rotterdam


Uit het college

Rotterdamse AWBZ-gedupeerden krijgen snel hulp

Za 4 Apr 2009 - Redactie
Rotterdamse AWBZ-gedupeerden krijgen snel hulp

Rotterdammers die vanaf 1 januari 2009 minder of geen aanspraak kunnen maken op de AWBZ-regeling, worden deze twee weken uitgenodigd voor een gesprek. Dan wordt bekeken of en hoe de vervallen AWBZ-hulp via bestaande hulpverlening in de gemeente kan worden vervangen. Dat staat in de samenwerkingsovereenkomst die Wethouder Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) en MEE Rotterdam Rijnmond afgelopen maandag hebben ondertekend.

2.000 mensen
Met de samenwerkingsovereenkomst zorgen beide partijen ervoor dat de naar schatting 2.000 mensen die het recht op AWBZ volledig verliezen, binnen twee weken een gesprek krijgen. MEE Rotterdam Rijnmond bekijkt de situatie en spreekt het mogelijke netwerk van de cliënt aan. Vervolgens kan eventueel samen met de gemeente Rotterdam, via de VraagWijzer-loketten, worden gezocht naar aanvullende manieren om de cliënt te ondersteunen. Gedurende de looptijd van de overeenkomst wordt onderzocht in hoeverre cliënten tevreden zijn en waar mogelijk aanpassing nodig is. De samenwerkingsovereenkomst loopt tot februari 2010.

Medewerking van staatssecretaris Bussemaker
Om Rotterdammers die minder of geen AWBZ-bijdrage meer ontvangen te kunnen bereiken, zijn de adresgegevens nodig. Kriens heeft na een oproep enkele weken geleden inmiddels overeenstemming bereikt met staatssecretaris Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ontvangt de adressen van Rotterdammers die per 1 januari minder of helemaal geen AWBZ-bijdrage ontvangen. De afspraak geldt voor alle gemeenten in Nederland. Tegelijkertijd zorgen de gemeenten in Nederland dat zij de gegevens leveren van chronisch zieken aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Met de circa 7.000 adresgegevens die Kriens ontvangt, kan voor deze mensen binnen Rotterdam gezocht worden naar een eventuele andere vorm van ondersteuning