Politie Brabant Zuid-Oost

Politie houdt verdachten van handel in drugs aan tijdens actie

Budel, 04-04-2009 o De politie hield in de nacht van vrijdag op zaterdag met dertien agenten een controle op drugsgebruik en -handel in Budel. Op de Deken van Baarsstraat werden rond 3.30 uur een 27-jarige man uit Maarheeze en een 26-jarige man uit Weert aangehouden. Zij worden verdacht van handel in harddrugs. Bij de 27-jarige man werden 21 XTC-pillen, een flesje met vermoedelijk GHB en vier ampulles en zes cachetjes met een witte stof lijkend op cocaïne aangetroffen. Bij de verdachte uit Weert werden 31 pillen gevonden. In zijn auto troffen de agenten enkele grammen wiet aan. De politie onderzoekt de exacte inhoud van de in beslag genomen spullen nog. Beide mannen zijn voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Drugsgebruikers betrapt

Ook controleerde de politie op het gebruik van drugs in de omgeving van de Deken van Baarsstraat, het Capucijnerplein en het Kloosterpad. Acht jongeren variërend in leeftijd van 17 tot 22 jaar werden betrapt met drugs. De aangetroffen drugs betroffen onder meer een joint, een XTC-pil, zakjes met wit poeder (vermoedelijk cocaïne) en zakjes met wiet. De jongeren moesten de drugs afstaan aan de politie en tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt. Een 20-jarige inwoner van Budel Dorplein werd op de Deken van Baarsstraat aangehouden rond 0.40 uur. Bij hem werden 5 pillen aangetroffen. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Naar verhoor mocht hij naar huis. Tegen hem wordt eveneens een proces-verbaal opgemaakt.

Risicos drugsgebruik

Drugsgebruik is nooit zonder risico en jongeren zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen van met name pubers zijn nog volop in de groei. Vaak leidt het gebruik van drugs, al of niet in combinatie met alcohol, tot overlastgevend gedrag.Veel jongeren gaan voor het eerst gebruiken om bijvoorbeeld mee te doen met anderen, om stoer te doen, om grenzen te verkennen, uit nieuwsgierigheid, om verveling te verdrijven of vanwege de spanning. De exacte eigenschappen van de drugs kennen ze veelal niet. Of iemand doorgaat met gebruiken ligt in eerste instantie aan de persoon maar ook aan zijn omgeving. Ouders spelen een belangrijke rol bij het onderkennen van mogelijk (hard)drugsgebruik en het vervolgens bespreekbaar maken hiervan. Meer informatie over drugs is te vinden op de internetsite van het Trimbos Instuut, www.trimbos.nl

Ouders

Voor ouders zijn er ondersteunende activiteiten ontwikkeld door Novadic-Kentron, Zij reiken handvatten aan om drugsgebruik bij hun kind te signaleren, bespreekbaar te maken en hun visie op gebruik te ontwikkelen. Dit kan door middel van ouderspreekuren, voorlichting op scholen, cursussen en individuele gesprekken met een veld- of preventiewerker van Novadic-Kentron. Met de ouders wordt besproken hoe zij het beste met de situatie om kunnen gaan. Ga naar http://www.Novadic-Kentron.nl voor meer achtergrondinformatie.