Nederlands fotomuseum


Ed van der Elsken

Parijs

4-04-2009 - 7-06-2009

Het Nederlands Fotomuseum toont een twintigtal foto's van Ed van der Elsken (1925 - 1990) die hij in Parijs in de jaren 1950-1954 maakte, waaronder nooit eerder gepubliceerde foto's. De Parijstentoonstelling van Van der Elsken sluit aan op de tentoonstelling Paris met zeventig oorspronkelijke afdrukken van de hand van de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf Robert Frank (1924).

Ed van der Elsken | Parijs, Frankrijk (1950-1954)

karakteristieke manier

Beide fotografen hebben internationale faam verworven in het genre van de straatfotografie en beiden hebben rond 1950 het straatleven van Parijs op hun eigen karakteristieke manier vastgelegd. Waar Van der Elsken juist in het moment leeft, werpt Frank een blik terug op de stad die model staat voor het continent waar hij vandaan komt en voorheen woonde. Dit biedt twee verschillende perspectieven op eenzelfde stad, die soms contrasteren, maar op andere momenten juist weer verrassend dicht bij elkaar liggen.

levenslust

De tentoonstelling van Ed van der Elsken bevat enkele niet eerder gepubliceerde Parijsfoto's en een twintigtal nieuwe afdrukken van foto's die eerder gepubliceerd werden in Een liefdes geschiedenis in Saint Germain des Prés. Ed van der Elsken is een van de grootste fotografen die Nederland ooit gehad heeft. Zijn foto's stralen een enorme levenslust en betrokkenheid bij zijn onderwerp uit. Het Nederlands Fotomuseum heeft het complete fotoarchief van Ed van der Elsken in beheer.