Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

Press release

ASTRON - Netherlands Institute for Radio Astronomy

Dwingeloo, Donderdag 26 maart 2009

Laat je verleiden door ASTRON in NEMO

Welke geluiden komen er uit het heelal? Hoe maak ik mijn eigen pulsar? Wat is een pulsar eigenlijk? En hoe zit ASTRONs nieuwe telescoop LOFAR in elkaar? Dit kun je allemaal te weten komen in het weekend van 4 en 5 april in science center NEMO, Amsterdam. Dan doet ASTRON namelijk mee aan Laat je Verleiden door de Sterren, een grote publieksmanifestatie die het hele weekend duurt. Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van het door de VN uitgeroepen Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009. Het evenement in NEMO gaat over alles dat met astronomie te maken heeft en is gratis toegankelijk.

Tijdens dit weekend is er een heleboel te beleven in NEMO, voor jong en oud. Kinderen kunnen samen met astronomen van ASTRON zelf een pulsar maken of een elektronisch pakketje in elkaar bouwen in het elektrolab. Ook laat Hanny van Arkel, een lerares uit Heerlen en tevens amateur-astronoom, het GalaxyZoo project zien. Hiermee heeft zij 'Hanny's Voorwerp' ontdekt. Hanny van Arkel werkt samen met astronomen van ASTRON om te laten zien hoe mensen zelf objecten in het heelal kunnen classificeren. Verder kunnen bezoekers zien hoe de nieuwe LOFAR telescoop van ASTRON eruit ziet en er kan zelfs live naar een pulsar in het heelal geluisterd worden! Natuurlijk is er hiernaast nog veel meer te beleven in NEMO.

Op zaterdagavond 4 april is er een besloten avondprogramma Verleden, heden en toekomst van de sterrenkunde. Hier wordt in aanwezigheid van onder anderen minister Plasterk stilgestaan bij de historische band van Nederland met de sterrenkunde, en tevens bij actuele en toekomstige ontwikkelingen.

Het sterrenweekend wordt georganiseerd door de astronomenvereniging NAC, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de KNVWS, NOVA en NEMO. Deze samenwerking is ontstaan in het kader van de viering van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde en sluit aan bij de doelstelling van de VN om het grote publiek, en met name jongeren, te informeren over de sterrenkunde en ze hiervoor enthousiast te maken.