Gemeente Stein


5 april Bloesemtochten

Het Maasdal in bloei

Op zondag 5 april staan Bloesemgidsen van IVN afdelingen, Pomologisch Genootschap Limburg en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg voor u klaar. Ze leiden u rond op zes gratis tochten langs diverse hoogstamboomgaarden in het Maasdal. De hoogstamfruitbomen in het dal van de Maas zijn de koploper in het seizoen en geven het vroege voorjaar een feestelijk tintje. De tochten starten om 14.00 uur.

De lente in ons land begint traditiegetrouw in het Zuiden. Het voorjaar begint pas echt te kriebelen als de bloeiende boomgaarden al hun registers opentrekken. Van Spaubeek tot Vaals kunnen wandelaars struinend door het kleinschalige cultuurlandschap hun hart ophalen aan het uitgebreide palet van kleuren en andere landschappelijke elementen. De Bloesemgidsen leiden hen langs de mooiste plekjes waar de pracht van hoogstamboomgaarden te zien is. Het pad kruist holle wegen, kleine bosjes en knotwilgen. Mooie doorkijkjes worden afgewisseld met vergezichten.

Op de routes ziet u waar de stichting IKL zich met vele andere partijen al 20 jaar voor inzet. Nieuwe aanplant (ruim 35.000), goed gesnoeide bomen en gevarieerde door heggen omheinde boomgaarden. Want dat is van oudsher de manier om een hoogstamboomgaard af te sluiten. Een boomgaard had een tweeledig doel. De bomen zorgende voor fruit, een welkome afwisseling op het menu en tevens kon het vee grazen zonder dat ze het fruit opaten. Om het vee binnen de boomgaard te houden werd een meidoornhaag geplaatst. In zoân heg ontwikkelt zich weer een eigen milieu van kleine vogels en insecten.

Dat het behoud en herstel van de hoogstammen het werk is van veel mensen moge duidelijk zijn. Veel eigenaren en vrijwilligers zetten zich jaarlijks, samen met IKL, in om ervoor te zorgen dat deze voor Limburg zo karakteristieke bomen worden behouden. Dat doen zij zelf in hun eigen boomgaard, maar ook in Hoogstambrigades en snoeikampen. De kennis en vaardigheden voor dit noodzakelijke onderhoud kunnen ze opdoen in de cursussen die IKL jaarlijks verzorgd.

Door mee te gaan op de excursies krijgt de wandelaar een goed beeld van de schoonheid van de hoogstamboomgaarden en de noodzaak om ze voor Limburg te behouden. De wandelingen beginnen om 14.00 uur. Deelname is gratis. Wandelschoeisel wordt aanbevolen.

Plaats afstand startplaats
Spaubeek (Beek): 5,5 km. Start: de Markt in Spaubeek Sweikhuizen (Schinnen): 7 km. Start: bij De Biesenhof, Biesenhof 1 Geleen
Maasband-Meers (Stein): 6 km. Start: parkeerplaats aan de Maas in Maasband
Elsloo Catsop (Stein): 6 km. Start: parkeerplaats Kaakstraat (tennisbaan) Elsloo
Amby (Maastricht): 9 km. Start: 13.45 bij de kerk in Amby en 14.00 uur bij de hoogstamwei aan de Schovenlaan.
Eijsden: 12 km. Start : Café 'De Greune Mért' aan de Diepstraat

De stichting IKL werkt met veel partijen aan de terugkeer van de hoogstamboomgaarden. Met name in het Zuidlimburgse landschap. Hoogstamboomgaarden vervullen een belangrijke ecologische functie in het kleinschalige cultuurlandschap. Ze bieden een goede leefomgeving voor diverse planten, vogels, zoogdieren, vlinders en insecten.

De boomgaardtochten kunnen ook op eigen gelegenheid worden gelopen. Dat kan aan de hand van het boekje Hoogstamroutes Zuid-Limburg. Dit beschrijft zeventien wandeltochten en drie fietsroutes. Het boekje kost ⬠7,50 en is verkrijgbaar bij de Limburgse VVV-kantoren, het Boekenfonds MooiLimburg, boekhandels en de stichting IKL. De boekjes worden ook voor en na de wandeltochten verkocht.