ROC Friese Poort Bijzondere samenwerking in passieconcert Grote Kerk De Sweelinck Cantorij uit Stiens o.l.v. Take Beukema, leerlingen van de opleiding Sociaal Cultureel Werk Theater van ROC Friese Poort in Leeuwarden en organist Auke de Boer uit Kollumerzwaag gaan gezamenlijk een heel bijzonder passieconcert geven met als titel: "Via Dolorosa". Dit concert zal plaats vinden op zondagavond 5 april 2009 om 19.00 uur in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden en op zaterdagavond 11 april om 19.00 uur in de Hervormde Kerk te Menaldum.

Uitgangspunt is de kruisweg van Jezus Christus. Er wordt met muziek en spel stilgestaan bij de verschillende statiën van Jezus' lijdensweg die gaat van het gerechtsgebouw van Pontius Pilatus naar het kruis op Golgotha. De Sweelinck Cantorij zingt á capella of met orgelbegeleiding van Auke de Boer. Er zullen werken worden gezongen van Stainer, Tschaikovsky, Mozart en Palestrina. Van J.S.Bach zal o.a. gezongen worden het beroemde "Ruht wohl" uit de Johannes Passion en het daaropvolgend slotkoraal.

De theaterleerlingen van ROC Friese Poort o.l.v. Gooitsen Eenling gaan de muziek verbeelden, soms met herkenbare scènes, soms abstract en dansant. Het geheel zal een ritueel en devoot karakter dragen. Er is dus veel te zien en te horen, kortom te genieten. Vooral de combinatie tussen de oudere zangers en de jonge spelers levert een zeer speciaal concept op.