Ministerie van Defensie

Bekende Nederlanders lopen Uruzgan Marathon

5 april 2009, 11.05 uur

Afghanen en bekende Nederlanders liepen vandaag mee in de Uruzgan Marathon op de legerbasis Kamp Holland in Afghanistan. Onder hen minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg. Gisteren tekende zij in Kabul een overeenkomst voor de ontwikkeling van het landbouwonderwijs in Afghanistan.

"Het leek wel de eerste Elfstedentocht, je weet niet wat je tegenkomt", aldus Verburg over de marathon, die in de stromende regen plaatsvond. "Het was een heel bijzondere ervaring. Het parcours was zwaar en vandaag vormde het weer echt een uitdaging". Ze was voor het eerst in Afghanistan en ze vond het fantastisch om te zien hoe enthousiast iedereen aan de start van het sponsorevenement stond. "De Uruzgan Marathon is een fantastisch initiatief; een loop met Nederlanders èn Afghanen. De opbrengst moet ten goede komen aan de sportontwikkeling. Ik vind het geweldig dat ik hieraan mee kon doen." De minister liep zelf 16 kilometer en zette een tijd neer van 1:21 uur.

Op blote voeten Ook Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Tom Middendorp en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands, die zelf meeliep, waren bij de startlijn te vinden. Middendorp was enthousiast over het initiatief en vindt het geweldig dat dit georganiseerd wordt in Uruzgan. "Sport verbroedert en brengt mensen bij elkaar. Hier in Afghanistan waren de Afghanen gematigd positief over de marathon, omdat het niet echt een volkssport is. Toch doen er meer Afghanen mee dan ik had durven hopen." Behalve militairen van de Afghan National Army, namen ook mannen van de Afghan National Police deel aan het evenement. Middendorp was onder de indruk hoe fanatiek de Afghanen waren. "Ik werd zelfs ingehaald door een Afghaan die op blote voeten rende."

Gijs Wanders: sport verbroedert De marathon, die in totaal 42.195 meter beslaat, startte vanochtend in alle vroegte. Het startschot werd gegeven door de zelf ook deelnemende Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee. Hij gebruikte hiervoor de Pantserhouwitser, welke voor de gelegenheid stond opgesteld. De initiatiefnemer van het geheel is oud-journaalpresentator en kinderboekenschrijver Gijs Wanders. "Met dit evenement willen we laten zien dat Nederlanders en Afghanen samen optrekken om het land weer op te bouwen. Sport verbroedert, en het samen lopen van een marathon is bij uitstek een middel om de aandacht te vestigen op alle mooie dingen die ook in het land gebeuren. Die zie je namelijk niet vaak in het nieuws."

Bekende Nederlanders Wanders reisde met een groep bekende Nederlanders richting Uruzgan. Onder hen bevonden zich Fadoua Bouali, Kader Abdolah, Bibi van der Velden, Wim Verhoorn en Tjeerd van Zanen. Ook atleet sergeant Gregory Sedoc maakte deel uit van de groep. Hij is 1 van de 17 sporters in het topsportprogramma van het ministerie van Defensie. Vanwege de weersomstandigheden werd de marathon na 2 uur afgelast.

Overeenkomst landbouwonderwijs Gisteren tekende minister Gerda Verburg in Kabul een overeenkomst voor de ontwikkeling van het landbouwonderwijs in Afghanistan. Door de oorlog in het land zijn veel faciliteiten van het landbouwonderwijs vernietigd, terwijl 85 procent van de bevolking in die sector werkzaam is. Het geldbedrag van 5,5 miljoen euro, wordt in samenwerking met het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking uitgetrokken en gaat onder meer naar een landbouwinstituut in Kabul.