NY400 Town Hall Meeting druk bezocht

Openhartig debat over de vergeten geschiedenis

Amsterdam, 4 april - Zaterdag 4 april spraken Geert Mak en Russell Shorto voor een uitverkochte Westerkerk tijdens een speciaal in het kader van NY400 georganiseerde Town Hall Meeting. De daaropvolgende discussie met een panel van vijf mensen, waaronder staatssecretaris Frans Timmermans, spitste zich toe op tolerantie en de schaduwzijden van de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en de Verenigde Staten.

Timmermans en Mak benadrukten de geldigheid van verschillende zienswijzen. 'Het is onze geschiedenis, geschreven en verteld in Amsterdam en New York. Het is daarom belangrijk om je te realiseren, vooral nu met deze viering, dat het niet 'de' geschiedenis is: er zijn andere mensen, met andere achtergronden, die andere verhalen te vertellen hebben. Deze zijn ook deel van 'de waarheid'', sprak Mak.

Timmermans stond ook stil bij de zwarte pagina's van de geschiedenis, zoals de slavenhandel: "NY400 moet ook hierover gaan," aldus Timmermans. "Als je écht wilt kijken naar de gedeelde geschiedenis, dan moeten we de 'donkere bladzijden' van die geschiedenis niet vermijden. We moeten het NY400 jaar juist ook gebruiken om die 'andere' kant van onze geschiedenis te belichten.'

Timmermans: 'Diversiteit in de samenleving accepteren'

Door New York en Amsterdam gedeelde waarden als tolerantie en passie voor vrijheid kwamen tijdens de discussie veel aan bod. Timmermans maakte een belangrijke kanttekening bij het begrip 'tolerantie'. 'Het beeld dat ik heb van tolerantie is niet een rooskleurig plaatje, in de zin van 'we houden allemaal van elkaar'. Het is meer een situatie waarin je diversiteit in de samenleving accepteert, simpelweg omdat dit de enige manier is waarop de samenleving kan functioneren', aldus Timmermans.

1613 Vriendschapsverdrag Indianen
Daarnaast sprak Tonya Gonnella Frichner, voorzitter van de American Indian Law Alliance. Deze NGO heeft een consultatieve status bij de Economische- en Sociale Raad van de Verenigde Naties (VN). "Wij willen deel uitmaken van de viering van 400 betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten, en hiertoe uitgenodigd worden'. Een vertegenwoordiger van de Mohawk Indianen, refereerde aan een Convenant van Vriendschap en Vrede dat al in 1613 met de Nederlanders werd gesloten. Frichner: 'Het is tijd om deze relatie van vriendschap en vrede opnieuw aan te halen'.

Tijdens de bijeenkomst presenteerden Geert Mak en Russell Shorto hun gezamenlijke project '1609: De Vergeten Geschiedenis van Hudson, Amsterdam en New York'. Beide historici hebben hiervoor uitgebreid geschiedkundig onderzoek gedaan naar de relatie tussen New York en Amsterdam.

In de bijeenkomst participeerden verder o.a. Sam Roberts van The New York Times, en Marjorie Ames, de Amerikaanse Consul Generaal te Amsterdam. De meeting werd georganiseerd door het John Adams Instituut: www.john-adams.nl.

Over NY400

Op 28 januari hebben burgemeester Bloomberg, burgemeester Cohen en staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein gegeven voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl