Ingezonden persbericht

Comité van de Regio's
Perscommuniqué

CdR/09/CP 032.nl
Brussel, 2 april 2009

Luc Van den Brande, voorzitter van het Comité van de Regio's, op bezoek in Nederland.

"We zijn een politieke assemblee van regionale en lokale bestuurders. De uitkomst van onze debatten moet doorklinken in de Europese besluitvorming", als voorzitter Luc Van den Brande.

Op uitnodiging van de Nederlandse delegatie in het Comité van de Regio's en zijn voorzitter, de heer Bas Verkerk, burgemeester van Delft, werd Luc Van den Brande, voorzitter van het Comité van de Regio's, in Den Haag en Delft ontvangen.

In Den Haag had de voorzitter van het Comité samen met de heer Verkerk een ontmoeting met leden van de Tweede en Eerste Kamer van de Staten-Generaal. Luc Van den Brande gaf een korte toelichting bij de huidige werking van het Comité van de Regio's en riep de leden van de Tweede en Eerste Kamer op bij de subsidiariteitsbeoordeling ook rekening te houden met de inbreng van lokale en regionale overheden. "Lokale en regionale besturen worden nog veel te weinig bij de Europese besluitvorming betrokken. Nochtans blijkt dat de regionale en lokale besturen tekenen voor 1/3 van de publieke uitgaven en 2/3 van de publieke investeringen. Ik verheug er mij over dat het Nederlandse Parlement het voortouw heeft genomen met betrekking tot de screening van de Europese wetgeving. Als Comité van de Regio's hebben we ons voorgenomen om aan de nationale parlementen ook de beoordeling van Europese wetgeving door regionale en lokale besturen over te maken. Dit kan het werk van het Nederlandse parlement alleen maar verrijken," aldus Luc Van den Brande. "We doen jullie een aanbod, aan jullie om er al dan iets mee te doen."

In een ontmoeting hebben staatssecretaris Frans Timmermans en voorzitter Luc Van den Brande een sterk pleidooi gehouden voor grensoverschrijdende samenwerking. Nederland blijkt sterk gesteld te zijn op de samenwerking met de grensregio's uit België, Duitsland en Denemarken. Luc Van den Brande gaf aan dat de EGTS (Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking) een nieuwe dimensie aan deze grensoverschrijdende samenwerking heeft gegeven.

De voorzitter van het Comité van de Regio's heeft zich verder onderhouden met de verantwoordelijken van de Nederlandse verenigingen VNG en IPO op uitnodiging van Henk Kool, lid van het Comité van de Regio's en wethouder van Den Haag. Het bezoek aan Nederland werd afgesloten met een ontmoeting met de Nederlandse delegatie op het stadhuis van Delft op uitnodiging van Bas Verkerk, burgemeester. In een openhartig gesprek werden enkele actuele dossiers aan bod gebracht, zoals o.m. het "mission statement" dat momenteel wordt voorbereid. "Het Comité van de Regio's is volgende maand 15 jaar jong. De Europese Verdragen hebben onze opdracht geformuleerd, maar er is meer. Na 15 jaar moeten we durven nadenken over onze identiteit. We zijn een politieke assemblee en dat heeft gevolgen. Als lokale en regionale bestuurders zijn we beleidsactor, maar willen we ook beleidsmaker zijn op het Europese niveau, betrokken bij de beslissingen."

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen.

De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer.

Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.