Koenders naar DRC, Burundi en en Rwanda

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vertrekt maandag voor een werkbezoek aan de Democratische Republiek Congo, Burundi en Rwanda. De reis is een follow-up van het bezoek in november vorig jaar en staat in het teken van het vredesproces in het oosten van Congo en het Nederlandse beleid t.a.v. fragiele staten.

Koenders begint zijn reis dinsdag in de Congolese hoofstad Kinshasa, alwaar hij gesprekken heeft met de Congolese premier en parlementsvoorzitter. Woensdag is Koenders in Goma waar hij een bezoek brengt aan een militair ziekenhuis en gesprekken heeft met de gouverneur van Noord-Kivu, vertegenwoordigers van de VN-vredesmacht MONUC en AMANI (Congolese NGO) over het vredesproces.

Donderdag is de minister in Zuid-Kivu, waar hij naast ontmoetingen met de gouverneur en MONUC ook een aantal projecten bezoekt zoals een mobiele cinema (vrouwenrechten) en de aanleg van een weg. Vrijdag is Koenders in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Hij voert daar gesprekken met de president, vertegenwoordigers van IMF en Wereldbank en de minister van Financien in het kader van een politieke dialoog die gericht is op het vergroten van stabiliteit in een land dat lang verscheurd is geweest door conflicten.

Zaterdag opent Koenders het nieuwe Nederlandse ambassadekantoor en heeft hij een gesprek met vertegenwoordigers van politieke partijen met het oog op de verkiezingen die in 2010 worden gehouden. Diezelfde dag vliegt Koenders naar de Rwandese hoofdstad Kigali. In Rwanda wordt herdacht dat vijftien jaar geleden de genocide uitbrak. Koenders heeft ontmoetingen met de ministers van Financien en Buitenlandse Zaken over de voortgang die er sindsdien is geboekt bij de ontwikkeling van het land, de Nederlandse ontwikkelingsrelatie met Rwanda en de situatie in het oosten van Congo.

Minister Koenders komt zondagochtend 12 april terug in Nederland

Noot voor de redactie (