Reders organiseren meevaarweekend voor jongeren
05/04/2009 19:20
Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders
Een groep jongeren van onder de zestien jaar beleefde op de Noordzee een maritiem weekend aan boord van het zeegaande zeilcharterschip Jacob Meindert. Zij voeren 4 en 5 april actief mee om kennis te maken met het zeevarende beroep.
De bemanning van de topzeilschoener van rederij Swan fan Makkum gaven jongeren uitleg over het varen, werken en leven aan boord. Tijdens de tweedaagse vaartocht werd ook een bezoek gebracht aan het Maritiem Instituut Willem Barentz op Terschelling. De jongeren kregen informatie over de zeevaartopleiding en mochten zelf op de simulator ervaren hoe het is om een zeeschip te besturen.
Kort meevaren is een initiatief van de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden (TAZ). De TAZ wil jongeren vroegtijdig interesseren voor een maritieme loopbaan. Bijkomend voordeel van het kort meevaren is dat jongeren beter een goede en gemotiveerde keuze kunnen maken alvorens zij met een nautische opleiding starten.
De TAZ is een samenwerkingsverband van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse reders, Nautilus NL, de vakorganisatie voor zeevarenden, de Nederlandse Vereniging van Kapiteins in de Koopvaardij en het zeevaartonderwijs. De TAZ stelt zich ten doel bij te dragen aan een goed opgeleide en op hoog kwalitatief niveau opererende bemanning aan boord van de Nederlandse vloot, met een substantieel aandeel van Nederlandse zeevarenden.