Universiteit van Amsterdam
Melkzuurbacterie speelt mogelijk rol bij behandeling chronische darmontsteking Promotie Geneeskunde
Melkzuurbacteriën die genetisch gemodificeerd zijn kunnen een rol gaan spelen in de behandeling van patiënten met chronische darmontsteking. Inge Huibregtse toont aan dat het afweersysteem onderdrukt kan worden na aanmaak en afgifte van het eiwit ovalbumine in de darmen door de genetisch gemodificeerde melkzuurbacteriën. woensdag 15 april, 14.00 uur

Melkzuurbacteriën (Lactococcus lactis) die genetisch gemodificeerd zijn, zodat ze kleine doses eiwit uitscheiden in het slijmvlies van de darm, kunnen een rol gaan spelen in de behandeling van patiënten met chronische darmontsteking zoals coeliakie - overgevoeligheid voor gluten uit granen - en IBD (inflammatory bowel disease). Inge Huibregtse toont aan dat het afweersysteem onderdrukt kan worden na aanmaak en afgifte van het eiwit ovalbumine in de darmen door de genetisch gemodificeerde melkzuurbacteriën. Inname van genetisch gemodificeerde melkzuurbacteriën die in staat zijn een bestanddeel van gluten uit te scheiden waar coeliakiepatiënten overgevoelig voor zijn, onderdrukt de eiwitspecifieke immuunrespons.
Mw. I.L. Huibregtse: Antigen-specific oral tolerance for the treatment of inflammatory and allergic diseases. Promotor is dhr. prof. dr. J.F.W..M. Bartelsman.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.



Universiteit van Amsterdam