Ingezonden persbericht


50 jarig jubileum Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs te Elsloo

Volkskundig museum van het maasland

Reeds in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de restauratie van de in verval geraakte, voormalige schippersbeurs. Vanaf deze tijd werd al begonnen met het verzamelen van voorwerpen, die bruikbaar waren voor het museum. En op 28 februari 1959 werd de Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs in het leven geroepen. Niet lang hierna werd het stichtingbestuur in de gelegenheid gesteld om de twee mooi gelegen huisjes op de schilderachtige maasberg aan te kopen. In september 1959 werd begonnen met de restauratie van deze panden. Beide woningen verkeerden in een vervallen staat. Tijdens de werkzaamheden kwamen bij het wegkappen ouderwetse open haarden te voorschijn. Na de restauratie werden de huisjes ingericht, zoals ze in de vorige eeuw werden bewoond. Hierna werden deze panden als museum ingericht, waaruit het streekmuseum definitief ontstond.

Naam
Het streekmuseum de Schippersbeurs in Elsloo ontleent zijn naam aan de voormalige schippersbeurs, gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620. Het hoofdgebouw in maaslandse stijl is uit het begin van de 17de eeuw, en de twee aangrenzende arbeiderswoningen zijn uit de 18de eeuw, dit alles gelegen in het beschermd dorpsgezicht van Elsloo. De collecties van het museum zijn hier ondergebracht sinds 1960.

Het heden
De bezoekers maken een reis door de tijd beginnend bij de resten van een bandkeramisch nederzetting en grafveld uit de jonge steentijd, ca 5000 voor Christus. Het museum beschikt over het typische aardewerk en verschillende grafgiften. Gevolgd door de opgravingen uit de Romeinse tijd zoals dakpannen, glazen flesjes en bronzen spelden, om de reis te eindigen met de leefwijze en werkomstandigheden van de maaslandse bevolking in de periode van 1650 tot aan 1950.

In een van de kamers van de arbeidershuisjes is een authentieke dorpswinkel ingericht. De tentoongestelde winkelwaar is origineel uit deze periode. Na het bekijken van de ouderwetse schuurzeep, meel, losse koekjes, klompen en veel meer, zal de bezoeker zich terugwanen aan het begin van de 20ste eeuw.

Jubileumjaar 2009
Dit jaar viert het museum zijn 50-jarig bestaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 5 april zal tussen 13:00 uur en 17:00 uur in en rondom het streekmuseum het verleden herleven in een spel gespeeld door de vrijwilligers van het museum. Zij zullen de bezoekers terugbrengen naar hoe het leven was rond 1925 op cultureel, religieus en huiselijk gebied. Dit spel speelt zich af in en rondom het streekmuseum, en is daarom dan ook geen toneelstuk, maar geeft de bezoeker een inkijk op de alledaagse gebeurtenissen. Tijdens het spel zijn ook verschillende oude ambachten te zien, zoals dit gewoon was anno 1925 in een dorpje langs de maaskant. De Bésjen uit Stein zullen zoals gewoonlijk ook van de partij zijn, zij geven een mooi beeld van de klederdracht, gedragen in deze omgeving rond die tijd. Voor de muzikale omlijsting van dit alles komt volksdans en folkloregroep de Foekepot uit Geleen. Deze groep dansers met hun muzikanten zullen voor een vrolijke noot zorgen. Sommige dansen worden "los" of met mensen uit het publiek gedanst.

Mis dit museumspektakel niet op zondag 5 april vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur in en rondom het Streekmuseum de Schippersbeurs in Elsloo.

Meer informatie:
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het Streekmuseum, Anita van Mulken via telefoonnummer 046-4339770 of email info@streekmuseumelsloo.nl.