Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 30 maart 2009

Baltsende vogels in het Ilperveld

Op zondag 5 april van 13.30 tot 15.30 uur organiseert Landschap Noord-Holland een vaarexcursie in natuurgebied Ilperveld. Het voorjaar is nu echt losgebarsten en het is de goede tijd om het baltsgedrag van de weidevogels te observeren. Vanuit de excursieboot zoeken we naar de grutto en de tureluur en zien we hun baltsvlucht. Ook de kievit is actief, hoewel deze vogel wel vroeger broedt dan de meeste andere weidevogels.

De watersnip kunnen we vooral horen: tijdens zijn baltsvlucht maakt deze vogel geluid wat lijkt op een mekkerende geit. Zijn bijnaam is dan ook 'hemelgeit'. Gelukkig blijft, dankzij de inspanningen van zowel boeren als natuurbeschermers, de weidevogelstand in het Ilperveld stabiel. Dit in tegenstelling tot de landelijke tendens, waarbij de weidevogelstand juist achteruit gaat.

Misschien zien we het visdiefje, een bijzondere sternensoort met net zo'n gevorkte staart als een zwaluw. Deze vogelsoort broedt in een kolonie, zo kunnen ze zich beter weren tegen mogelijke vijanden. Hoeveel er zullen broeden in het Ilperveld is ieder jaar weer een verrassing.

Iedereen die mee wil varen is van harte welkom in Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon. Bent u Beschermer van Landschap Noord-Holland, dan betaalt u ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar mogen mee voor ¤ 4,50. Aanmelden is verplicht en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland op tel. 088 - 006 44 55. Trekt u vooral warme (regen)kleding aan en waterdichte schoenen of laarzen.