Frans Timmermans ontmoet de Obama's van morgen

Zondagmiddag 5 april debatteert staatssecretaris Frans Timmermans met vernieuwende denkers en doeners uit New York en Nederland, over actief burgerschap. De discussie onder leiding van Farid Tabarki (Coolpolitics) vindt plaats in Felix Meritis.

Van 14.00 tot 15.00 uur discussiëren de p!oneers over de vrijheid van meningsuiting, identiteit, grass-roots, de jongerencultuur en maatschappelijke betrokkenheid. Hoe zien de P!oneers hun rol? Hoe vertaalt hun individuele rol zich naar een gedeelde toekomst voor het collectief van de samenleving? Hoe verhoudt het besef van lokale of nationale identiteit zich tot het kosmopolitische gevoel? Timmermans zal ze met deze vragen uitdagen tot innovatieve en vernieuwende oplossingen voor de problemen van nu en de toekomst.

Vervolgens zal Timmermans met Roger Cohen, journalist bij New York Times en International Herald Tribune, in discussie gaan. Cohen geeft om 15.30 uur zijn visie op de moderne, geglobaliseerde samenleving in 'Global cities versus national identities: how the modern world works'. Timmermans zal in zijn reactie hierop vooral ingaan op de integratieproblematiek in Nederland in vergelijking tot Amerika.

Het P!oneersevenement heeft een gevarieerd programma met talkshows, optredens en workshops, waarin de p!oneers de bezoekers inspireren met hun ideeën over burgerschap en ondernemerschap. Afkomstig uit diverse hoeken van de samenleving nemen ze het publiek mee naar de kruispunten van technologie en democratie, comedy en politiek, macht en muziek. Kortom: daar waar nieuwe vormen van burgerschap gesmeed worden.

P!oneers is een initiatief van Felix Meritis en Humanity in Action in New York, en is onderdeel van de NY400 viering. Het P!oneers evenement vindt plaats in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam. Kaarten à ¤ 5,- zijn verkrijgbaar bij AUB Ticketshop en bij de kassa van Felix Meritis. Meer informatie vindt u op www.NY400.nl en www.pioneers.nu.

Over NY400

Op 28 januari hebben burgemeester Bloomberg, burgemeester Cohen en staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein gegeven voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl.

Noot voor redacties (