VVD


5-4-2009

Buschauffeur moet zich kunnen verdedigen met pepperspray

De VVD heeft genoeg van het toenemend geweld tegen buschauffeurs en de laksheid in de aanpak van dit geweld.

De VVD wil dat de overheid in actie komt, en doet daarom het voorstel tot oprichting van een vervoerspolitie, naar analogie van de spoorwegpolitie.

Mark Rutte: "Maar dat kost tijd. In de tussentijd moet de buschauffeur gewoon veilig zijn werk kunnen doen! Zo lang die vervoerspolitie nog niet bestaat, willen wij dat voorlopig mogelijk wordt dat buschauffeurs op vrijwillige basis een korte training kunnen volgen, waarna ze zichzelf mogen verdedigen met pepperspray".

"Wij gaan niet langer wachten. Wij kiezen voor de helden en niet voor de hufters. Dat betekent dat, als de veiligheidsmaatregelen onvoldoende zijn, een buschauffeur zich zelf tegen dit geweld moet kunnen verdedigen, desnoods met pepperspray."

Rutte komt met zijn voorstel naar aanleiding van een lange reeks geweldsincidenten die niet alleen buschauffeurs, maar ook ambulancebroeders, spoorwegpersoneel en agenten bijna dagelijks treft.

De VVD heeft al eerder voorgesteld de daders van deze geweldsdelicten met snelrecht te berechten - pas weer terug de straat op als berechting heeft plaatsgevonden en de straf is uitgezeten - en zwaarder te straffen. "Geen taakstraffen, maar celstraffen. De rechter die de dader van het busgeweld in Soest heeft berecht, heeft dit gelukkig begrepen en hem veroordeeld tot zeven maanden onvoorwaardelijke celstraf. Ik wil daar nog aan toevoegen dat de schade die de buschauffeur heeft geleden, in alle gevallen op de dader verhaald wordt", aldus Rutte.

5 april 2009

Mark Rutte: www.markrutte.nl