Staatssecretaris Timmermans bezoekt de VS

Van 5 tot 10 april brengt staatssecretaris Frans Timmermans een bezoek aan Washington DC, New York, Michigan en Chicago. Het bezoek staat grotendeels in het teken van NY400. Dit jaar vieren Nederland en New York 400 jaar vriendschap, geschiedenis en gedeelde waarden.

Programma


* Op 6 april neemt Timmermans in Washington DC deel aan een ministeriële vergadering over het Antarctica Verdrag dat dit jaar 50 jaar bestaat. Gastvrouw is Secretary of State Hillary Clinton.


* Op 7 april geeft Timmermans een lunchlezing in New York aan de Carnegie Council for Ethics in International Affairs over de waarden die Nederland en de VS met elkaar verbinden. Tevens opent hij de tentoonstelling 'Amsterdam / New Amsterdam: The Worlds of Henry Hudson' in het Museum of the City of New York .


* Op 8 april spreekt Timmermans met een groep moslimleiders in Dearborn, Michigan (MI. nabij Detroit) van de Council of Islamic Organizations. Het gesprek, dat plaatsvindt in het Arab American National Museum , gaat over de vrijheid van meningsuiting en religie, en het 'recht' op beledigen in Nederland en de VS. Timmermans houdt over dit thema een blog bij. Zie ook het het artikel in NRC Handelsblad .


* Op dezelfde dag geeft Timmermans een lunchlezing voor studenten Neerlandistiek en European Studies aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor en bezoekt hij de Nederlands-Amerikaanse gemeenschap in Zeeland en Holland, MI.


* Op 9 april voert Timmermans in Chicago een gesprek met Dr Eboo Patel van het Interfaith Youth Core , gevolgd door een groepsdiscussie met jongeren. Wederom staan vrijheid van meningsuiting en religie centraal. Daarna ontmoet hij Richard Daley, burgemeester van Chicago.


* 9 april 's avonds houdt Timmermans in New York een korte toespraak bij de première van het Nederlands Dans Theater II in het Joyce Theater .


* Timmermans sluit zijn bezoek aan de VS op 10 april af met een bezoek aan het Brooklyn Museum. Dit doet hij samen met de 'burgemeester' van Brooklyn, Marty Markowitz, die de festiviteiten in Brooklyn in het kader van NY400 nader toelicht. Markowitz bracht onlangs een bezoek aan het Nederlandse Brooklyn, Breukelen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed