Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 23 maart 2009

Hella en Freek de Jonge

Samen in het Gemeentemuseum


5 april 2009, 14:00 uur

Gemeentemuseum Den Haag

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! Kunstenaarsechtparen, die nog tot en met 1 juni is te zien, zullen Hella en Freek de Jonge op zondag 5 april in het Gemeentemuseum Den Haag vertellen zij over hun eigen werk en de manier waarop zij samenwerken. De voorstelling is gratis toegankelijk voor het museumpubliek.

Freek de Jonge is één van de bekendste theatermakers van Nederland. Zijn echtgenote Hella is beeldhouwster en werkt als kostuum- en decorontwerpster en violiste al jaren achter en voor de schermen mee aan zijn shows. Ook heeft zij een boek geschreven, Los van de wereld, dat onder meer over haar joodse verleden gaat. Tijdens hun voorstelling in het Gemeentemuseum Den Haag zullen ze ingaan op hun samenwerking op en buiten het podium, over de mozaïeken die ze maken, het samen musiceren en uiteraard over de kunst om elkaar te blijven liefhebben.

Mooier is het bijna niet voor te stellen: passie in de liefde en passie in de kunst. Intens zijn de relaties van de kunstenaarskoppels zeker te noemen, waar werk, creativiteit en liefde zo nauw met elkaar verweven zijn. Soms waren ze diep tragisch, zoals bij Camille Claudel en Auguste Rodin; maar ook levenslange liefdevolle verbintenissen als bij Sonia en Robert Delaunay waren mogelijk. Op welke wijze de liefde zich ook ontwikkelde, de onderlinge afhankelijkheid en daaraan gerelateerde beïnvloeding speelden altijd een belangrijke rol in de artistieke productie van een kunstenaarspaar. In de tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! kan de bezoeker deze ontwikkeling volgen: partners kunnen zich in een identieke richting ontwikkelen maar ook volledig een andere artistieke kant opgaan. En het is nog maar de vraag of de liefde dan bestand blijkt tegen zoveel passie.