Ingezonden persbericht


Beste redactie,

Graag aandacht voor dit bericht.

Voor vragen: Pierre van Damme, 06-22115501

De grootste vaas met zonnebloemen ter wereld in Winkelhart Etten-Leur

Vincent van Gogh´s schilderij De vaas met de zonnebloemen is zondag 5 april inzet van een wereldrecordpoging. Twee kunstenaars gaan het grootste Van Gogh zonnebloemenschilderij ter wereld maken in Winkelhart Etten-leur. De recordpoging maakt onderdeel uit van het evenement Van Gogh Leeft!, dat afgelopen weekend van start ging met de première van een nieuwe film over de wereldberoemde kunstenaar: Vincent van Gogh, een zaaier in Etten. Etten-Leur timmert flink aan de weg om nadrukkelijker als Van Gogh-gemeente op de landelijke en internationale kaart te komen.

De jonge Vincent van Gogh had in Londen, Parijs, Amsterdam en Brussel gewoond. Hij was net 28 jaar, mislukt als kunsthandelaar, als prediker en zendeling. Zonder ook maar 1 cent op zak arriveerde hij in april 1881 in Etten (tegenwoordig beter bekend als Etten-Leur).

Hier was zijn vader, Theodorus van Gogh, dominee van de kleine protestantse gemeente. Vincent had de religie de rug toegekeerd, waardoor de relatie met zijn vader slecht was. Terwijl dominee Van Gogh zieltjes probeerde te winnen voor zijn geloof, werd de 28-jarige Vincent in Etten in beslag genomen door het feit dat hij kunstenaar wilde worden. En wie had ooit gedacht dat hij een van de beroemdste kunstenaars ter wereld zou worden? Etten betekende voor Vincent een vruchtbaar begin van zijn kunstenaarschap. Hier in Etten ontdekte hij zijn talenten. Hier legde hij de basis voor zijn latere meesterwerken.

Tijdens Van Gogh Leeft! eert Etten-Leur zijn beroemdste oud-inwoner. Met een Kunst 10-daagse, waarbij met een Kunstroute meer dan 100 kunstenaars uit de gemeente zich laten inspireren door Van Gogh. Ook de kunstenaars Adrienne Paymans uit Tilburg en Frits Bruyns uit Oisterwijk zijn besmet geraakt met het Van Gogh-virus. Op verzoek van Winkelhart Etten-Leur i.s.m. de stichting Vincent van Gogh Etten-Leur gaan ze zondag 5 april in het stadshart een mega vaas met zonnebloemen schilderen op een doek van 7,3 meter breed bij 9,5 meter hoog. Het doek wordt van de grond af geschilderd en zal centimeter voor centimeter omhoog worden uitgerold door een hijskraan. De recordpoging begint rond 9.00 uur en de twee kunstenaars hopen ergens in de middag het kunstwerk af te hebben.

Paymans en Bruyns zien hun recordpoging als een mooie afsluiting van de eerste editie van het evenement Van Gogh Leeft in Etten-Leur. Het afsluitende programma wordt verder gevierd met twee exposities, workshops tekenen en schilderen, muzikale optredens, een boekenmarkt en steltentheater. Het is 5 april tevens Koopzondag in het centrum van Etten-Leur. Het evenement is gratis toegankelijk.

Zie