Marathon met nieuwe longen


Longgetransplanteerden rennen samen 10 km bij Rotterdam marathon

ROTTERDAM, 20090405 -- Op zondag 5 april 2009 hebben twee long-getransplanteerden - als primeur in Nederland - de 10K wedstrijd van de Marathon van Rotterdam uitgelopen onder het motto "Sporten voor Organen". Dit deden zij om te laten zien wat met donor-longen mogelijk is. Zij hopen daarmee mensen aan te zetten zich als orgaandonor te registeren.

Martijn Oudeman (34) en Bas van den Hoven (31) lijden beide aan taaislijmziekte (CF). Door deze ziekte zijn hun longen in de loop der jaren dusdanig aangetast dat een transplantatie van beide longen noodzakelijk was. Beide transplantaties zijn zo goed gelukt dat zij nu samen hardlopen bij grote en kleine hardloopwedstrijden in het land voor "Sporten voor Organen" ter promotie van orgaandonatie.

"De wedstrijd was geweldig om te doen. Het weer was goed en het Rotterdamse publiek was erg enthousiast. De dag ervoor hebben we samen iets te fanatiek getraind. We stonden dus niet optimaal aan de start. Voor onze transplantatie was dit ondenkbaar geweest, en zonder de transplantatie hadden we er niet meer gestaan. Dus zijn we erg blij met onze tijden van 1 uur 03 en 1 uur 12".

Voorafgaand aan hun transplantatie hebben Bas en Martijn lang op de wachtlijst gestaan. Martijn zegt hierover "Ik ben enorm blij met mijn tweede kans. De kans om vader te zijn voor mijn zoontje en de kans om te laten zien hoe belangrijk orgaandonoren zijn. In Nederland worden per jaar ca. 60 longtransplantaties gedaan, terwijl er ruim 150 mensen op de wachtlijst staan. Elk jaar weer halen mensen de eindstreep van de wachtlijst niet. Hopelijk hebben wij met onze loop wat mensen kunnen inspireren ook donor te worden".

Bas en Martijn lopen hun wedstrijden in het kader van de aktie Sporten voor Organen. Deze aktie heeft Martijn gestart na zijn succesvolle transplantatie. Vandaag liepen ca. 20 sporters met hen mee. Het volgende evenement is de Bergse Monumentenloop (19 april) in Bergen op Zoom. U kunt meedoen aan de aktie via de website http://www.SportenVoorOrganen.nl .