Zware marathon in Uruzgan

Voor het eerst werd op Kamp Holland de Uruzgan marathon georganiseerd, waaraan ook Afghanen deelnamen. Vol goede moed startten de eerste deelnemers in stromende regen aan de loop. Aan marathon namen ook bekende Nederlanders deel, waaronder de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg. Zij liep zestien kilometer.

'Het leek wel de eerste Elfstedentocht, je weet niet wat je tegen komt. Het was een heel bijzondere ervaring. Het parcours was zwaar en vandaag vormde het weer echt een uitdaging', aldus de doorweekte Verburg. Ze was voor het eerst in Afghanistan en ze vond het fantastisch om te zien hoe enthousiast iedereen aan de start stond. 'De Uruzgan Marathon is een fantastisch initiatief, een loop met Nederlanders èn Afghanen. De opbrengst moet ten goede komen aan de sportontwikkeling. Ik vind het geweldig dat ik hier aan mee kon doen.' De minister legde zestien kilometer af in 1:21 uur.

Ook Commandant Task force Uruzgan Brigadegeneraal Tom Middendorp was bij de startlijn te vinden. Hij was enthousiast over het initiatief en hij vindt het geweldig dat dit georganiseerd wordt in Uruzgan. 'Sport verbroederd en brengt mensen bij elkaar. Hier in Afghanistan waren de Afghanen gematigd positief over de marathon, omdat het niet echt een volkssport is. Toch doen er meer Afghanen mee dan ik had durven hopen!' Behalve militairen van de Afghan National Army, namen ook mannen van de Afghan National Police namen deel aan het event. Middendorp was onder de indruk hoe fanatiek de Afghanen waren. "Ik werd zelfs ingehaald door een Afghaan die op blote voeten rende."

Verbroederen
In alle vroegte startte vanochtend de marathon die totaal 42.195 meter beslaat. Commandant der Landstrijdkrachten Luitenant-generaal Rob Bertholee gaf het startschot met de Pantserhouwitser, die voor de gelegenheid bij de start was geplaatst. Ook was Bertholee deelnemer aan de marathon. De initiatiefnemer van de marathon is oud-journaalpresentator en kinderboekenschrijver Gijs Wanders. 'Met dit evenement willen we laten zien dat Nederlanders en Afghanen samen optrekken om het land weer op te bouwen. Sport verbroedert, en het samen lopen van een marathon is bij uitstek een middel om de aandacht te vestigen op alle mooie dingen die ook in het land gebeuren. Die zie je namelijk niet vaak in het nieuws."

Wanders reisde met een groep bekende Nederlanders richting Uruzgan. Onder hen bevonden zich Fadoua Bouali, Kader Abdolah, Bibi van der Velden, Wim Verhoorn en Tjeerd van Zanen. Ook atleet sergeant Gregory Sedoc maakte deel uit van de groep. Hij is een van de zeventien sporters in het topsportprogramma van het ministerie van Defensie. Hij nam het estafettestokje over van Verburg. Civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands liep maar liefts 21 kilometer. Na twee uur moest de organisatie helaas besluiten dat de omstandigheden te gevaarlijk werden, waardoor de marathon werd afgelast.

Gisteren tekende minister Gerda Verburg in Kabul een overeenkomst voor de ontwikkeling van het landbouwonderwijs in Afghanistan. Door de oorlog in het land zijn veel faciliteiten van het landbouwonderwijs vernietigd, terwijl 85 procent van de bevolking in die sector werkzaam is. Het geld dat 5,5 miljoen euro bedraagd, wordt in samenwerking met het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking uitgetrokken en gaat onder meer naar een landbouwinstituut in Kabul.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed