Ingezonden persbericht


Aan de sport redactie.

COLIJNSPLAAT 5 april 2009.

Adembenemend spannende finale en verwarring tijdens de laatste Goofies zeilrace van dit seizoen.

Tijdens de finale van de Goofies zeilraces van 2009 was het ongekend spannend in de klasse ORC 2 t/m 5 en in de klasse ORC 1. In beide klassen konden maar liefst 4 deelnemers de serie winnen door een goed resultaat in de laatste wedstrijd. Alle 4 konden de serie op hun naam schrijven door met voldoende afstand van de 3 overige te winnen. Omdat er zo veel op het spel stond was er bij ORC 2 t/m 5 tot twee keer toe sprake van een valse start. De starters konden niet zien wie er allemaal te vroeg over de lijn gingen. Zodat ook tot twee keer toe werd besloten tot een "algemene terugroep": een nieuwe start.

Verwarring

Door een onbegrijpelijke actie van Rijkswaterstaat was er bij de organisatie en de zeilers sprake van volledige verwarring.
De baan voor Colijnsplaat ging voor een deel om de boeien van de vaargeul. Een van de boeien met het nummer 5 (SvK 5) was door de organisatie aangegeven als een keerpunt voor de finish. Normaal ligt die boei vlak bij de Zeelandbrug. Maar de binnenkomende zeilers meldde dat op de boei die daar "SvK 11" stond en dat de SvK 5 op een heel andere plaats lag. De organisatie snapte er niets van. Gelukkig keken de meeste zeilers op hun kaart waar de boei nog op de oude plaats stond ingetekend. Bij nader onderzoeken bleek dat de avond voor de wedstrijd (vrijdag avond 3 april) er een bericht op internet is gezet dat de boeien van het vaarwater zijn veranderd. Zonder verdere waarschuwingen. Een onbegrijpelijke en bijzonder klantonvriendelijke actie van Rijkswaterstaat waarover de zeiler terecht woedend waren. Vooral ook omdat Rijkswaterstaat van de wedstrijden wist!!

TOTAALUITSLAG
In het seizoen 2008-2009 deden in totaal 146 schippers met hun bemanning aan een of meer van de wedstrijden mee.
In het eindklassement voor 2008-2009 wonnen tenslotte de volgende schippers:

In de klasse ORC 1 werden Roelien Ornee en Bert Dolk uit Zierikzee met de RAGAZZA overall winnaar voor Ralph Berkmans uit Antwerpen (B) met de ANTILOPE en Lennard van Oeveren uit Heinkenszand die met de HOLMATRO-ING 3e werd.

In ORC 2 t/m 5 hadden de beide koplopers na de wedstrijden even veel punten. Omdat hij meer 1e plaatsen had gevaren won Johan Bol uit Goes met de ABOEN nipt voor Kees Meijer uit Waalre met de SWITCH.

Bij de ongemeten boten onder de 10 meter won Schipper Wim Driessens uit Ranst (B) met de BOLDERIK, voor schipper DECLERQ uit Merksem (B) met zijn boot de LECAS en Jos Hendriks uit Middelburg die met de NIATA derde werd.

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter ging de seizoensprijs naar Andries Wams uit Wolphaatsdijk met de CROSSROADS voor Alex de Bruijn uit Edegem (B) met de BIZZTROB en Frank van Mijnsbrugge uit Gent (B) die met de MOJO derde werd.

uitslagen goofies april 2009.

Bij de ORC-CLUB 1 wonnen Roelien Ornee en Bert Dolk uit Zierikzee met de RAGAZZA voor Kees Kaan ui Rotterdam met zijn boot de ROARK (grand soleil 43) en Filip Balcaen uit Oud Beijerland met de AQUA EQUINOX (swan 42) die 3e werd.

Bij de ORC 2 tot en met 5
Won Bas Dijkhuizen uit Wissekerke met de ELYXIR (X 362 sport) voor Kees Meijer uit Waalre met de SWITCH (Dehler 36) en Johan Bol uit Goes met de ABOEN (stern 33) die 3e werd

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Schipper Wim Driessens uit Ranst (B) met de BOLDERIK voor Marieke van der Wolf uit Middelburg met de BAIN MARIE en Jan de Bruin uit Hasselt (B) met de KYMERA die derde werd.

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won Andries Wams uit Wolphaatsdijk met de CROSSROADS voor Chris Baert uit Mechelen (B) met de MOONLIGHT SHADOW en Katrien Claessens uit Braschaat (B) die met de ACHIROE derde werd.


De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen twee zeilers zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl