Ingezonden persbericht



FINALISTEN 22ste NATIONAAL VIOOLCONCOURS

Amsterdam, 5 april 2009. - Finalisten van het 22ste Nationaal Vioolconcours, dat sinds 1967 georganiseerd wordt door de Stichting Studiefonds Oskar Back, zijn Marc Daniel van Biemen (1986), leerling van Syoko Aki aan de Yale University School of Music, Rosanne Philippens (1986), leerlinge van Vera Beths in Den Haag en Emmy Storms (1988) leerlinge van Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

De NPS-prijs van ¤ 3.500 voor de beste duo-prestatie in de tweede ronde werd gewonnen door Rosanne Philippens en haar pianist Yuri van Nieuwkerk. De BNG-prijs, een studiebeurs ter waarde van ¤ 2.500 als aanmoedigingsprijs voor een niet-finalist, werd toegekend aan Michael Gurevich. De prijs van ¤ 1.750 voor de beste vertolking van het gekozen Capriccio uit de bundel 24 Capriccio's voor viool solo (diverse Nederlandse componisten, Donemus 1999) werd na afloop van de eerste ronde al toegekend aan Rosanne Philippens.

De finale van het 22ste Nationaal Vioolconcours vindt plaats op donderdag 16 april 2009 in de Grote Zaal van het Concertgebouw (aanvang 19.00 uur, toegang ¤ 15,-). De finalisten treden op met het Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium Den Haag onder leiding van Martin Sieghart. Marc Daniel speelt het Vioolconcert in d klein, op. 47 van Sibelius; Rosanne het Vioolconcert in D groot, op. 77 van Brahms en Emmy het Vioolconcert in D groot, op. 35 van Tsjaikovski. Er zijn drie prijzen beschikbaar, alle in de vorm van een studiebeurs: de eerste prijs Etiennette Alvares Correa (¤ 14.000), de tweede prijs Elisabeth Back (¤ 7.000) en en de derde prijs (¤ 4.000). De prijzen zullen worden uitgereikt door Prins Constantijn der Nederlanden, beschermheer van de Stichting Studiefonds Oskar Back.

Het Nationaal Vioolconcours staat open voor violisten van 17 tot en met 26 jaar. Laureaten waren onder meer Vera Beths, Liza Ferschtman, Janine Jansen, Emmy Verhey en Jaap van Zweden. NPS TV (www.npspodium.nps.nl) en Cultura (www.cultura.nl) zijn mediapartners van het 22ste Nationaal Vioolconcours.

---