Gemeente Helmond


Tovergroen in Helmond

Op donderdag 2 april hebben verkeersgedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen van de provincie Noord-Brabant en wethouder Trix Houthooft Tovergroen onthult.

Dat gebeurde op de kruising N279/Wolfsputterbaan - Coendersberglaan. Tovergroen is een systeem waarbij vrachtverkeer langer groen licht krijgt. Ook op de kruising N279 Waterleliesingel is Tovergroen geplaatst. Binnenkort volgen nog twee locaties in Helmond (Rochadeweg
- Varenschut en N612/Stipdonk Rochadeweg).

Hoe werkt Tovergroen?

Tovergroen is een elektronisch systeem dat ervoor zorgt dat vrachtwagens minder vaak hoeven te stoppen en op te trekken. Het werkt als volgt: op 300 meter voor het verkeerslicht wordt een vrachtwagen (langer dan 6,5 meter) gesignaleerd. Staat het licht op dat moment op groen, dan blijft dat zo totdat de vrachtwagen voorbij het kruispunt is. De chauffeur wordt op Tovergroen geattendeerd door een elektronisch informatiepaneel langs de weg. Tovergroen zorgt voor een betere doorstroming en een grotere veiligheid. Bovendien is het goed voor het milieu.

Goede ervaringen opgedaan

We hebben met Tovergroen goede ervaringen opgedaan langs de N65 (s-Hertogenbosch-Tilburg) en de N279 (Veghel). Het blijkt dat er met Tovergroen minder vaak door rood wordt gereden en dat het aantal stops afneemt, aldus verkeersgedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen van de provincie.

Technologische ontwikkelingen

Wethouder Trix Houthooft-Stockx: Wat betreft verkeer loopt Helmond voorop in technologische ontwikkelingen. In het verleden zijn al diverse pilots op het gebied van verkeer in Helmond uitgevoerd. Tovergroen is daar opnieuw een goed voorbeeld van.

Eerste B5-stad

Helmond is de eerste B5-gemeente (BrabantStad: Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Helmond) waar Tovergroen is geĂŻntroduceerd.