Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


PERSBERICHT
Ede, 6 april 2009

Detailhandel zeer opleidingsgericht

De detailhandel besteedt jaarlijks 600 miljoen euro aan het opleiden van personeel. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Kenniscentrum Handel. Maar liefst 78% van de bedrijven biedt hun medewerkers interne opleidingen en trainingen. Dit is drie keer meer dan het gemiddelde van alle Nederlandse bedrijven. Daarbij wordt vooral geïnvesteerd in lager opgeleiden.

De 600 miljoen euro die de detailhandel besteedt aan het opleiden van medewerkers is een optelsom van directe investeringen (geldelijke kosten) van 276 miljoen, indirecte investeringen van 274 miljoen (gederfde loonkosten door opleidingsuren) en de loonkosten van het opleidingspersoneel (50 miljoen).

Opleidingsinspanning
De detailhandel investeert in 62% van de medewerkers. Meer dan een kwart van de bedrijven in de detailhandel gebruikt daarbij vormen van individuele personeelsontwikkeling als zelfstudie en functie roulatie. In vergelijking met landelijke cijfers over alle sectoren is dat veel.

Veel investeren in lager opgeleiden
Ook investeert de detailhandel veel in lager opgeleiden. Vooral werknemers met een vooropleiding op mbo, havo of vwo niveau maken kans om verder opgeleid te worden. Een ruime meerderheid van de uitvoerende medewerkers (57%) geniet in zijn/haar functie een bepaalde vorm van opleiding.

Detailhandel geëmancipeerd in deelname opleidingen Gecorrigeerd voor het grote aantal vrouwen dat in de detailhandel werkt, is de deelname aan oplei- dingen in de detailhandel evenredig verdeeld over mannen en vrouwen. Dit staat in contrast met het landelijk beeld waarin meer mannen dan vrouwen een werkgerelateerde opleiding volgen.

Toename investeringen in opleidingen
58% van de detaillisten investeerde in 2008 méér in opleidingen van medewerkers dan in de afge- lopen jaren. In de nabije toekomst verwacht 42% van alle detailhandelsbedrijven meer te gaan investeren in opleidingen; 16% van de bedrijven verwacht dat hun investeringen gelijk blijven, terwijl ook 42% verwacht hun investering te reduceren.


---