Ministerie van Defensie

Bewindslieden op missie naar VS en Roemenië

6 april 2009, 16.13 uur

Beide bewindsmannen van Defensie verblijven de komende dagen in het buitenland. Minister Eimert van Middelkoop vertrekt vandaag naar Roemenië voor een bezoek aan zijn Roemeense ambtgenoot Mihai Stanisoara. Staatssecretaris Jack de Vries is 2 dagen in Washington D.C. ter voorbereiding op het Kamerdebat over de aanschaf van 2 Joint Strike Fighter (JSF) testtoestellen. Hr. Ms. Johan de Witt vaart door de Bosporus.

In Roemenië voeren de Defensieministers overleg over de militaire samenwerking. Aansluitend opent Van Middelkoop de maritieme beurs Naval and Maritime Exhibitionin Constanta, waar de Nederlandse scheepsbouwsector contacten kan leggen met hun Roemeense zakenpartners. Het bezoekt duurt tot woensdag 8 april.

Oefening in Roemenië De landen werken militair samen op verschillende gebieden. Zo worden 2 van de 4 nieuwe patrouilleschepen voor Nederland in Roemenië gebouwd en zijn Roemeense troepen in Zuid-Afghanistan actief in de aan Uruzgan grenzende provincie Zabul. De Defensieministers van beide landen bezoeken 7 april een gezamenlijke militaire oefening in de Donau-delta. Het bezoek van Van Middelkoop valt samen met het vlootbezoek van de 2 amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine, Hr. Ms. Rotterdam en Hr. Ms. Johan de Witt. Deze fungeren als platform voor de maritieme beurs en voor de oefenende eenheden van het Korps Mariniers en hun Roemeense collega's.

Verenigde Staten De F-35 Joint Strike Fighter.

De staatssecretaris maakt in de Verenigde Staten kennis met zijn nieuwe ambtgenoot William Lynn. Verder bereidt hij zich tijdens zijn tweedaagse bezoek voor op het Kamerdebat dat eind april plaatsvindt over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen. In het Pentagon krijgt De Vries de laatste stand van zaken rond het JSF-programma te horen. Verder is hij dinsdag te gast bij het Fighter Demonstration Center van Lockheed Martin.

Partner in ontwikkeling Begin vorig jaar besloot Nederland al tot deelname aan de operationele testfase van het JSF-project. Nu gaat het om het daadwerkelijk bestellen van de testtoestellen die nodig zijn om mee te kunnen doen. Nederland is al sinds 2002 partner in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. In december 2008 kwam dit vliegtuig als beste uit de kandidatenvergelijking. Een definitieve keuze voor een opvolger van de F-16 volgt in 2010.