Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Toekomst voor natuurbeheer met melkvee
6 apr 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Melkvee is uit economisch oogpunt aantrekkelijker voor het beheer van natuurgebieden dan vleesvee, mits niet geïnvesteerd hoeft te worden in melkquotum. Dit concludeert de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum in het project Koe & Cultuur. Het rendement van natuurbeheer met melkvee in beekdal- en veenweidegebieden is voor verschillende bedrijfssituaties doorgerekend. Daarbij is gekeken naar invloed van bedrijfsgrootte, alleen in de zomer melken, wel en niet maaien, biologisch en type mobiele melksystemen. Koe & Cultuur wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Natuurbeheer met melkvee is met name aantrekkelijk voor ondernemers met weinig (eigen) kapitaal omdat ze niet of weinig hoeven investeren in grond en huisvesting. In samenspraak met melkveehouders uit een beekdalgebied in Oost Nederland en het veenweidegebied in West Nederland zijn verschillende bedrijfssituaties doorgerekend. Het rendement voor natuur en economie van beheer van natuurgebieden met melkvee blijkt sterk afhankelijk van keuzes. In de studie zijn negen keuzes doorgerekend: (1) alleen zomers melken of jaarrond, (2) wel of geen combinatie met jongvee, (3) wel of geen huisvesting, (4) wel of niet maaien, (5) wel of geen krachtvoerteelt in eigen beheer, (6) rondtrekken in natuurgebied of natuurgrond op afstand beheren, (7) wel of niet omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering, (8) gebruik van een mobiele melkwagen of mobiele melkrobot en (9) de bedrijfsomvang in ha en aantal stuks vee.

Een aantal ondernemers heeft aangegeven dat ze willen gaan experimenteren met mobiele melksystemen zoals een melkwagen of een melkrobot. Daarmee kunnen percelen op afstand makkelijker inpassen in de bedrijfsvoering. Met deze melksystemen kunnen ze percelen op afstand met een natuurdoelstelling beheren, maar bijvoorbeeld ook met rondtrekkend melkvee een groot aaneengesloten natuurgebied beheren.

De essentie van melken in de natuur is om gebieden met natuurlijke handicaps rendabeler te gaan beheren. Dit zijn met name de natte veenweidegebieden en de beekdalen. De handicaps van deze gebieden hebben vooral betrekking op waterbeheer en inrichting van het buitengebied. Veel natuurgebieden worden beheerd door vleesvee, maar vaak is dat niet rendabel. Beheer met melkvee is rendabeler en de natuurkwaliteit is naar verwachting gelijk aan beheer met vleesvee. Aangezien de melkquotering op termijn vervalt, biedt melken in de natuur perspectief. Met deze gedachte zoekt het project âKoe & Cultuurâ (www.koeencultuur.nl) naar oplossingen voor de problematiek in gebieden met natuurlijke handicaps. Samen met veehouders worden rendabele bedrijfsconcepten ontwikkeld die de melkveehouderij nieuwe kansen geven met veel aandacht voor natuur en landschap. Koe & Cultuur is een project in het kader van het onderzoeksprogramma 'Systeeminnovatie Multifunctionele Bedrijfssystemen' (BO-07-007), dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit onderzoeksprogramma is onderdeel van het onderzoekscluster Verduurzaming, Productie en Transitie. Koe & Cultuur wordt uitgevoerd door de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Gratis downloaden rapport
Het rapport 157 âMelken in de natuur, naar rendabel beheer van natte veengebieden en beekdalenâ is hier gratis te downloaden van de ASG-website.

Contact
Paul Galama
0320 â 293 416
paul.galama@wur.nl