Rode Kruis Belgie


Leven van wielertoerist gered dank zij geslaagde reanimatie en gebruik van AED

Op zaterdag 4 april is het leven van een 58-jarige wielertoerist gered dank zij het prompte optreden van een verpleegkundige en de inzet van een Rode Kruisteam en hun AED (Automatische Externe Defibrillator).

De Rode Kruisziekenwagen van Herzele, die stand-by stond in Zottegem, krijgt even voor 9 uur zij een oproep op bijstand te verlenen bij een valpartij in de Paddestraat. Onderweg wordt de ziekenwagen doorgestuurd naar een meer dringende opdracht : een wielertoerist is langs het parcours van de Ronde Van Vlaanderen onwel geworden, is in de gracht gevallen en is buiten bewustzijn.

Ter plaatse aangekomen, constateert het Rode Kruisteam dat de toestand zeer ernstig is. De patiënt wordt reeds gereanimeerd door een verpleegkundige-wielertoerist die onmiddellijk na het voorval kon vaststellen dat de man geen hartslag meer had en zeer alert reageerde.

Samen met de Rode Kruisvrijwilligers wordt de reanimatie verder gezet en wordt het AED-toestel (aanwezig in de Rode Kruisziekenwagen) aangewend. Dit toestel analyseert autonoom de harttoestand van de patiënt en dient elektroshocks nodig om het hart terug op gang te krijgen. Er zijn twee shocks nodig om terug een hartritme te bekomen. Na stabilisatie door de MUG wordt de patiënt afgevoerd naar het ziekenhuis.

Uit dit voorval blijkt eens te meer het nut van de Automatische Externe Defibrillator. In combinatie met een snel aangevatte reanimatie kan het toestel immers mensenlevens redden. Daarom levert Rode Kruis-Vlaanderen sinds 2007 heel wat inspanningen om ziekenwagens en preventieve hulpacties standaard te voorzien met een AED-toestel en promoot het de plaatsing van AED toestellen op weloverwogen openbare plaatsen bij steden, gemeenten en bedrijven. Het Rode Kruis biedt gratis reanimatieopleidingen aan. Meer informatie is te vinden op www.hartveilig.be

Mechelen, 6 april 2009