Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 6 april 2009

Wethouder Kriens: bundel bestrijding van armoede in eigen land en overzee

Wereldwijde VN-conferentie 'Armoede' 2010 in Rotterdam

Rotterdam organiseert de tweejaarlijkse conferentie van de Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma (UNDP) die concrete plannen moet opleveren om armoede te bestrijden in het licht van de wereldwijde crises: water/energie, klimaat, voedsel en de economie. De conferentie vindt plaats van 24 tot en met 26 februari 2010 onder de titel 'Confronting the Crisis Collectively: Working Together to End Poverty'. Er worden zo'n 1.500 deelnemers verwacht, waaronder een groot aantal burgemeesters van de grote steden uit de hele wereld, functionarissen en Eurocommissarissen van de Europese Unie, de VN en andere internationale organisaties die meest lid zijn van het wereldwijde netwerk World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP). Aan de conferentie nemen ook ministers, vertegenwoordigers uit Europa, van de Verenigde Naties en veel niet-gouvernementele organisaties deel. Dat hebben WACAP-coördinator, Mohand Cherifi van UNDP en wethouder Kriens van Rotterdam vandaag bekend gemaakt.

Volgens wethouder Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) is het grootste dilemma dat tijdens de conferentie aan bod zal komen hoe te voorkomen dat de aanpak van de crises in de verschillende landen en regio's wereldwijd leidt tot een naar binnen gericht blik per land. "We moeten daar waar het kan onze aanpakken bundelen en zorgen voor een positief resultaat thuis en ver weg." Een goed voorbeeld daarvan is het project dat Rotterdam heeft opgezet in Jakarta. Kennis, ervaring en materieel van de dienst Gemeentewerken worden daar ingezet ten behoeve van baggerprojecten. Hiermee wordt in het centrum van Jakarta bereikt dat waterwegen worden schoon gemaakt en het door overstromingen geplaagde gebied weer leefbaar wordt gemaakt. Voor Gemeentewerken Rotterdam betekent dit delen van kennis en ervaring, medegefinancierd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Wereldbank.

Naast de concrete oplossingen worden tijdens de conferentie ook ervaringen uitgewisseld over nationale en lokale projecten die gekopieerd kunnen worden naar andere landen. Zo worden in Rotterdam mensen met een bijstandsuitkering opgeleid tot energieadviseurs, die huishoudens met een minimuminkomen adviseren om te besparen op energieverbruik. In dit project snijdt het mes aan drie kanten: minima besparen op hun energierekening, het milieu wordt minder belast, en bijstandsgerechtigden worden met een opleiding aan werk geholpen.

Dit soort lokale projecten en samenwerkingsverbanden moet ertoe leiden dat de financiële, economische, ecologische en energie- en urbanisatieproblemen op een wereldwijde aanpak met een groter resultaat kunnen rekenen. Meer informatie over de conferentie is beschikbaar op www.wacap2010-rotterdam.nl.