Vilans


Doe mee aan tweede ronde Zorg voor Beter Verbetertraject Continentie van Vilans

Utrecht, 26 februari 2009 - Incontinentie, ongewild verlies van urine of feces, komt in Nederland bij meer dan driekwart miljoen mensen voor. Een groot deel van deze mensen woont in een zorginstelling, maar ook in de thuiszorg komt incontinentie veelvuldig voor. Organisaties in de langdurende zorg kunnen zich nu bij Vilans aanmelden voor gratis deelname aan de tweede ronde Verbetertraject Continentie. Dit verbetertraject, uitgevoerd door Vilans, start op 7 april 2009. Zorgorganisaties krijgen de kans een jaar lang de zorg rond continentie te verbeteren volgens de meest recente inzichten. Daarbij wordt aangesloten bij de door de inspectie ondersteunde normen voor verantwoorde zorg.

Kostenbesparing
Voor veel mensen is incontinentie een ingrijpende aandoening die een belangrijke belemmering kan zijn in het dagelijks functioneren. De oorzaken van incontinentie kunnen heel verschillend van aard zijn en zijn lang niet in alle gevallen bekend. Incontinentie en de zorg daaromheen kan vanuit het perspectief van de cliënt en zijn omgeving zowel op psychisch als lichamelijk gebied als belastend ervaren worden. Naast de gevolgen voor de kwaliteit van leven zijn de kosten voor incontinentie aanzienlijk, met name het gebruik van absorptiematerialen en de kosten van de hulpverlening, aldus Roelf van der Veen van Vilans. Het zorgvuldig omgaan met, en het eventueel terugdringen van de hoeveelheid incontinentiematerialen, levert een behoorlijke besparing in kosten en werkdruk bij het personeel op.

Verbetertraject Continentie
In dit verbetertraject wordt gewerkt volgens een gestructureerde verbetermethodiek. Een resultaatgerichte aanpak van verbeteren. Deelnemende organisaties stellen een multidisciplinair verbeterteam samen voor de duur van twaalf maanden. Dit team maakt een analyse van de situatie in hun eigen organisatie. Daarna wordt gekeken welke verbeteracties daaruit voortvloeien. Vilans organiseert tijdens het verbetertraject een aantal werkconferenties. Hier kunnen deelnemers, samen met deskundigen, ervaringen en successen uitwisselen en workshops en trainingen volgen. Er wordt regelmatig gemeten op een aantal indicatoren om te kijken of er vooruitgang wordt geboekt. Gedurende het hele traject krijgen de deelnemers ondersteuning en inhoudelijk advies van experts van ondermeer Vilans.

Meer informatie en aanmelden
Instellingen die meer informatie willen of willen aanmelden kunnen contact opnemen met het secretariaat Verbetertrajecten van Vilans, telefoon (030) 789 23 18, e-mail verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl. Ook op de website van Zorg voor Beter,
www.zorgvoorbeter.nl/continentie is meer informatie te vinden. Laatst gewijzigd op: 26 februari 2009