Nederlandse Vereniging van Journalisten

Staten-Generaal van de Nederlandse Pers

maandag 16 maart 2009 | Kan de overheid de pers redden? Wat mag er niet ontbreken in het advies van de commissie Brinkman? Tijdens de bijeenkomst "Staten-Generaal van de Nederlandse pers", op 7 april, praten journalisten en uitgevers over constructieve ideeën en de toekomst van de pers, in aanwezigheid van leden van de commissie-Brinkman.
Kranten, tijdschriften en nieuwsbladen hebben het moeilijker dan ooit. Het lukt de meeste betaalde bladen niet hun oplage en omzet op peil te houden, omdat het niet meer vanzelf spreekt dat mensen voor nieuws betalen. Innovatie is nodig om een nieuw publiek te trekken. Maar hoewel redacties hiervoor meer werk verrichten, dreigen ze toch te worden ingekrompen. Uitgeverijen zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen, zeker nu de traditionele inkomsten uit advertenties en abonnementen teruglopen.
Door dit alles staat de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk. Cultuurgoed dreigt verloren te gaan, de waakhond van de democratie raakt verlamd. De overheid moet ingrijpen. Een commissie onder voorzitterschap van Elco Brinkman onderzoekt hoe. Iedereen is het er wel over eens dat de pers een unieke rol vervult in de samenleving, maar hoe moet de overheid die rol ondersteunen? Dat is de inzet van het debat "Staten-Generaal van de Nederlandse pers", dat wordt georganiseerd door NVJ en De Rode Hoed.


* Wat moet zij doen aan de volgens velen oneerlijke concurrentie tussen het door de overheid betaalde publieke omroepbestel en de commercieel gerunde dag- en weekbladpers?

* Bieden structurele steunmaatregelen op het gebied van btw, distributie en jongerenabonnementen soelaas?

* Kunnen overheidsmiddelen rechtstreeks ten goede komen aan de journalistiek, zonder de onafhankelijkheid aan te tasten?

En hoe kan de acht miljoen euro van minister Plasterk het best worden uitgegeven?

De titel verwijst naar het initiatief "De Staten-Generaal van de pers" van de Franse president Nicolas Sarkozy, waarbij Franse mediavertegenwoordigers gedurende twee maanden rond de tafel zitten om te praten over de toekomst van de Franse pers. Deelnemers aan het debat zijn in elk geval: hoofdredacteuren Arendo Joustra (Elsevier) en Barbara Beukering (Het Parool), uitgevers Jacques Kuyf (FD Media Groep), Bert de Groot (NDC|VBK), journalisten Mark Koster (freelance) en Ron Lodewijks (Brabants Dagblad). Onder het luisterend oor van Brinkman en zijn commissieleden. Gespreksleider is Clairy Polak.

De commissie-Brinkman, de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers, moet advies uitbrengen over innovatiemogelijkheden en de toekomst van pers. De NVJ heeft al eerder in een brief een aantal suggesties gedaan om te komen tot een pakket aan maatregelen om innovatie binnen de krantensector te stimuleren en te financieren.

De commissie-Brinkman bestaat naast Elco Brinkman uit Inge Brakman (tot 1 april voorzitter van het Commissariaat voor de Media), Bart Brouwers (hoofdredacteur Sp!ts), Paul Molenaar (voorheen Ilse Media en Sanoma), Rimmer Mulder (hoofdredacteur Leeuwarder Courant), Peter Schrurs (vertrekkend directeur VPRO) en Yvonne Zonderop (freelance journalist, voormalig adjunct-hoofdredacteur de Volkskrant).

Datum en tijd: 7 april 2009, 20 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur. Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam. Toegang: 4 euro in de voorverkoop via www.rodehoed.nl / 5 euro aan de deur. Op vertoon van uw toegangskaart krijgt u voor aanvang van het debat één kopje koffie/thee.