Technische Universiteit Delft

Simulaties

door M&C

Promotie van dhr. J.A.S. Witteveen: "Efficient and Robust Uncertainty Quantification Methods for Flow and Fluid-Structure Interaction Simulations"

07 april 2009 | 12:30 uur
plaats:

De heer Ir. J.A.S. Witteveen | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland
promotor | Prof.dr.ir.drs. H. Bijl LRÂ

Efficiënte en Robuuste Onzekerheidskwantificering voor Numerieke Stromingsleer en Stroming-Constructie Interactie

Fysische onzekerheden veroorzaakt door atmosferische variaties en productie toleranties kunnen vandaag de dag een groter effect hebben op de nauwkeurigheid van computersimulaties dan numerieke fouten. Het is essentieel om het effect van deze onzekerheden te kwantificeren voor het reduceren van onwerpveiligheidsfactoren en robuuste ontwerpoptimalisatie. Dit draagt uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van aerodynamisch efficiëntere en milieuvriendelijke technologieën voor vervoer en duurzame energie.

In dit proefschrift, efficiënte en robuuste
onzekerheidskwantificeringsmethoden worden ontwikkeld voor rekenintensieve stroming en stroming-constructie interactie simulaties met discontinuïteiten en tijdsafhankelijkheid. De voorgestelde methoden voldoen aan de totale variatie verlagend (TVD) en extrema verlagend (ED) concepten uitgebreid naar de kansruimte en resulteren in de praktijk in een constante fout in de tijd. De beschouwde toepassingen demonstreren dat de ontwikkelde methoden de potentie hebben om onzekerheidskwantificering voor rekenintensieve instationaire problemen met discontinuïteiten te transformeren van praktisch onmogelijk naar een routine analyse. De voorbeelden laten ook zien dat het meenemen van fysische onzekerheden een betrouwbaardere onwerpmethodologie is dan het gebruiken van veiligheidsmarges in combinatie met deterministische simulatie resultaten.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.
Â