Waterschap Aa en Maas

beeldvorming waterberging Diesdonk

Peilschaal voor betere beeldvorming waterberging Diesdonk

Publicatiedatum : 31 maart 2009

Stel je woont in de omgeving van een (toekomstig) waterbergingsgebied. Wat kun je dan allemaal verwachten? Hoe hoog kan het water komen te staan? Logische vragen waar je wellicht mee worstelt. In toekomstig waterbergingsgebied Diesdonk wordt daarom op 7 april aanstaande een peilschaal langs de Astense Aa geplaatst. Deze peilschaal is bedoeld om bewoners van het gebied een indruk te geven van de hoogte van het water, waar in plannen over gesproken wordt, als het gebied daadwerkelijk ingezet gaat worden voor waterberging.

Diesdonk ligt tussen Asten en Helmond aan de oostzijde van de Zuid-Willemsvaart. De beken Aa en Astense Aa komen er samen. Waterschap Aa en Maas wil daar 140 hectare reserveren voor waterberging. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming van de regio tegen overstromingen. Het doel van het project is het voorkomen van wateroverlast door het realiseren van waterberging langs de beken Aa en Astense Aa. Na uitvoering moet het gebied één tot twee miljoen kubieke meter water kunnen opvangen. Het beoogde gebied is 140 hectare groot en kan op verschillende manieren ingericht worden. De mogelijkheden om de waterberging zo goed mogelijk te combineren met andere functies zoals bijvoorbeeld landbouw, natuur en recreatie wordt momenteel onderzocht.

Betere beeldvorming
Op 7 april aanstaande wordt in Diesdonk langs de Astense Aa een peilschaal geplaatst. Aanleiding hiervoor was de informatie- en inspraakbijeenkomst eind 2008 waarin de procedure met betrekking tot milieueffectrapportage werd toegelicht. Tijdens deze avond heeft bewoner van het gebied gevraagd of er bij de stuw in de Astense Aa een peilschaal kan worden geplaatst. Dit ter verduidelijking van de plannen. Immers, op die manier kunnen bewoners beter begrijpen waar het over gaat en kunnen ze zich een beeld vormen van de hoeveelheid water die bij waterberging in het gebied kan lopen. Het waterschap juicht het uiteraard toe dat betrokkenen zich in de planvorming verdiepen en willen meedenken. Het plaatsen van de peilschaal vond het waterschap een goede suggestie. De peilschaal wordt daarom nu daadwerkelijk geplaatst.