Gemeente Oldebroek


Veranderingen in de zorgcentra

Momenteel wordt er veel aanpassingsvermogen van onze ouderen gevraagd binnen de zorgcentra in onze gemeente.

De bestaande zorgcentra voldeden niet meer aan de kwaliteitseisen en moesten vernieuwd worden. In Wezep betekende dit de bouw van 3 nieuwe locaties: 'de Turfhorst', 'de Weidebeek'en de nog te herbouwen locatie 'Veldheem'. In Oldebroek wordt zorgcentrum 'de Hullen' geheel vernieuwd.

Onlangs zijn de ouderen verhuisd van hun vertrouwde 'Veldheem' naar de nieuwe locaties. De bewoners van de 'Weidebeek' beschikken over een gemeenschapsruimte voor gezamenlijke activiteiten en sociaal contact. Bij de 'Turfhorst' is deze ruimte wegbezuinigd met als gevolg dat er een beroep gedaan moet worden op vrijwilligers om op andere locaties activiteiten te doen. Dit vraagt extra organisatie en energie. De nieuwe 'Veldheem' gaat wel over een gemeenschapsruimte beschikken maar zoals het er nu naar uitziet laat de herbouw nog even op zich wachten. Er vinden nog onderhandelingen plaats tussen de betrokken partijen. De gemeente heeft hierin slechts een bemiddelende rol. Het gevolg is langdurige leegstand van het gebouw en uitstel van een locatie van een zorgcentrum. Dit heeft ook gevolgen voor de bewoners van de aanleunwoningen die geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van het zorgcentrum. De PvdA-fractie hoopt dat de betrokken partijen voor de herbouw van de Veldheem spoedig tot een oplossing komen zodat, net als in Oldebroek, de schop de grond in kan.

Vernieuwingen en veranderingen hebben natuurlijk voordelen maar onze fractie beseft heel goed welke impact dit heeft op onze oudere bewoners. Weg uit hun vertrouwde woonomgeving, andere maaltijdvoorziening, het wegvallen van gezamenlijke activiteiten en ontmoetingsplekken etc. De tijd zal ons leren of al deze veranderingen ook verbeteringen blijken te zijn.

De PvdA-fractie heeft waardering voor de vrijwilligers en beseft dat er voor de ouderen nog meer een beroep gedaan wordt op de ouderenorganisaties en kerken om activiteiten te kunnen doen. Wij hopen dat zij mogelijkheden zien binnen hun schaarse tijd en bezetting om hier oplossingen voor te vinden. Tot slot willen wij de bewoners veel woonplezier toewensen in hun nieuwe woonomgeving.

Kijk ook op onze website: www.oldebroek.pvda.nl Namens de PvdA fractie,
Immie Wolff